Was de zoete aardappelen en snijd in lange repen.
Laat 30 minuten tot een uur weken in koud water.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de ui en de knoflook en
snijd fijn. Verwarm de suiker met 1 eetlepel water in een
koekenpan tot het mengsel karamelliseert. Blus de karamel
met azijn, de wijn en 200 ml water.
Voeg de ui, de tijm, de rozemarijn en de helft van de knoflook
toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en roer goed.
Kook de saus tot de helft in en zeef het mengsel.
Voeg blokjes peperkoek toe en roer tot ze zijn opgelost.
Breng op smaak met peper en zout. Giet de saus in een potje,
dek af en zet even opzij. Spoel de zoete aardappelen en droog
af met een theedoek. Doe in een kom met 1 eetlepel olijfolie.
Meng goed.
Verdeel de zoeteaardappelfrieten over een bakplaat met
bakpapier en strooi er wat zout over.
Bak 30 minuten in de oven. Hussel halverwege de frieten eens
door elkaar zodat alle kanten mooi egaal gebakken worden.
Verdeel ook de rest van de fijngesnipperde knoflook gelijk over
de bakplaat.
Halveer ondertussen de spruitjes en de witloofstronkjes en
maak de bosmengeling schoon met een handdoek.
Doe 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en verwarm op
middelhoog vuur. Bak de witloof 4 minuten aan elke kant aan.
Kruid met peper en zout. Giet een beetje water op de bodem
en zet het deksel erop. Laat 20 tot 25 minuten verder garen op
een laag vuur.
Hertensteak met wildsaus
en wintergroenten
4
personen
1 uur
45 minuten
2 hertensteaks EXCELLENCE® • 1 kg zoete aardappelen
• 8 stronkjes miniwitloof • 200 g spruiten • 200 g bosmengeling
• 200 ml Brunello di Montalcino DOCG • peperkoek KEMPI®
• 1 blokje vetarme runderbouillon PORTLAND® • 1 bio-ui
• 3 teentjes knoflook • 1 el rozemarijn • 1 el tijm PORTLAND®
• 2 el kristalsuiker MOUNTAIN® • 2 el azijn REGALO®
• 3 el culinaire olijfolie EL CULTIVADOR®
Kook de spruitjes intussen beetgaar. Bak daarna samen met
de champignons nog even aan in een pan. Verhit intussen de
rest van de olijfolie in de pan waarmee je de saus hebt
gemaakt. Leg de hertensteaks in de olie en bak elke kant in
drie minuten goudbruin.
Haal de steaks uit de pan, leg ze op een bord en laat 5 minuten
rusten onder aluminiumfolie.
Verwarm de saus, snijd de hertensteak in plakjes en serveer
met de zoeteaardappelfrietjes en de groentjes.
Ontdek deze recepten op
Herfst/Winter 2022
25