Kerstpannenkoekjes met
crèmelikeur en vers fruit
4
personen
30
minuten
50 ml crèmelikeur SILVERSTONE® • 50 g pure chocolade CHÂTEAU®
• 1 granaatappel • 150 g blauwe bessen • 1 mango • 30 g
pistachenoten TRADER JOE'S® • 200 g tarwebloem ALBONA®
• 3 bio-eieren MAMIE POULE BIO® • 400 ml halfvolle melk MILSA®
• 1 zakje vanillinesuiker MOUNTAIN® • 1 toefje slagroom MELRO®
• 60 g poedersuiker MOUNTAIN® • 30 g artisanale zachte boter
MARC GUISELIN® • een snuifje zout PORTLAND®
Klop de bio-eieren luchtig met de poedersuiker, de vanillinesuiker
en een snuifje zout. Zeef er de tarwebloem bij en meng goed door
elkaar. Voeg de halfvolle melk toe en klop tot een glad beslag.
Smelt wat boter in een pan met antiaanbaklaag en bak
pannenkoeken van het beslag.
Breek de chocolade in stukjes, giet er de crèmelikeur bij en laat au
bain-marie of in de microgolfoven smelten. Roer goed door en
schep de chocolade dan in een spuitzakje met fijne mond. Hak de
pistachenoten fijn. Verwijder de pitjes uit de granaatappel. Snij het
vruchtvlees van de mango in plakken van 0,5 cm dik. Steek er met
een uitsteekvorm kleine sterren uit.
Vouw een pannenkoek eerst dubbel. Spuit wat slagroom op de ene
helft van de pannenkoek en verdeel er wat blauwe bessen over.
Vouw nog eens dubbel, tot een driehoek. Leg zo drie gelijkaardige
pannenkoeken half op elkaar, als een kerstboom, op een bord.
Herhaal zo drie keer.
Maak met de chocoladesaus slingers over de kerstoom en werk
verder af met de granaatappelpitjes, mangosterren en
pistachenoten. Strooi er eventueel nog wat poedersuiker over.
Kaastaart in een glaasje met
compote van kaki
4
personen
1 uur + 2 uur opstijven
100 g speculoos GALA® • 40 g halfvolle boter MARC GUISELIN® • 200 g roomkaas VALBLANC®
• 3 eetlepels citroensap • 160 g griekse yoghurt • 40 g poedersuiker MOUNTAIN® • 4 kaki's
• 1 zakje vanillinesuiker MOUNTAIN®
De glaasjes
Verkruimel de speculoos heel fijn en meng met de gesmolten boter. Verdeel over de glaasjes
en zet in de koelkast. Klop de roomkaas los met een garde. Meng de kaas met 2 eetlepels
citroensap, de yoghurt en de poedersuiker.
Verdeel het mengsel met een lepel/spuitzak over de speculoos. Laat een 2-tal uur opstijven
in de koelkast.
De compote van kaki
Schil de kaki’s en snijd ze in stukjes. Doe het fruit in een steelplan en meng met de
vanillinesuiker, 1 el citroensap en een scheutje water. Laat het geheel 20 à 30 minuten
pruttelen en pureer met een staafmixer.
De afwerking
Werk de glaasjes af met een beetje compote van kaki en 1/8 van een kaki.
30
Herfst/Winter 2022