Champagnetaart
10
personen
Ontdek deze recepten op
25 min. in de oven + 15 min. in de
koelkast + 140 min.
250 g bio-eieren MAMIE POULE BIO® • 156 g kristalsuiker MOUNTAIN® • 227 g tarwebloem ALBONA® • 300 g volle biomelk MILSA BIO®
• 277 g halfvolle boter MARC GUISELIN® • 243 g poedersuiker MOUNTAIN® • 10 el champagne brut premier cru Couvreur Philippart 'Carte d'Or'
• 250 g frambozen • 150 g blauwe bessen • 200 g pure chocolade CHÂTEAU® • 10 pure chocosticks GALA® • een snuifje zout PORTLAND®
De biscuit
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een springvorm van
20 cm (met hoge rand) met bakpapier. Klop de eieren schuimig met
het zout in de keukenrobot. Voeg de kristalsuiker toe en laat nog
10 minuten stevig doorkloppen. Spatel 157 g bloem voorzichtig door
het mengsel en doe in de bakvorm. Bak 20 à 25 minuten in de oven
(of tot een prikker er droog uitkomt) – de biscuit veert lichtjes terug
als je erop drukt). Ontvorm na 10 minuten en laat afkoelen op een
rooster.
De botercrème
Zeef de rest van de bloem (70 g) en doe in een kom, voeg een beetje
van de melk toe en klop los. Doe de rest van de melk in een
steelpannetje en breng aan de kook. Doe wat van de kokende melk
in de kom met bloem, klop los en doe alles terug in de steelpan.
Klop alles goed door elkaar met een garde.
Breng de melk rustig terug aan de kook terwijl je blijft kloppen.
Zet, als de melk kookt, het vuur lager en laat goed dik worden (blijf
kloppen en let op dat je geen klontjes krijgt). Doe het mengsel in
een kom, bedek de bovenkant met plasticfolie, en laat afkoelen tot
kamertemperatuur.
Laat intussen de boter met de suiker een 5-tal minuten luchtig
kloppen. Voeg het afgekoelde mengsel toe en klop nog 5 minuten
goed door. Voeg de champagne toe en laat nog even doorkloppen.
Zet de kom een kwartiertje in de koelkast tot de crème wat
steviger is.
De chocoladekerstboompjes
Smelt de chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in
een klein spuitzakje. Leg de stokjes op een papiertje en verdeel de
chocolade in een zigzag beweging over de stokjes, zodat dit lijkt op
een kerstboompje. Laat de chocolade hard worden. Decoreer de taart
door de chocoladekerstboompjes op de zijkant van de taart te kleven.
De afwerking
Snijdt de biscuit in 3 delen. Bestrijk het onderste deel met een dikke
laag botercrème, snijdt 1 doosje framboosjes in twee en druk een
half doosje zachtjes in de botercrème. Leg hier tussen een deel van
de blauwe bessen. Herhaal en leg er het laatste deel biscuit op.
Bestrijk de bovenkant en de zijkanten met een dunne laag
botercrème. Werk de bovenkant af met het laatste doosje
frambozen en de rest van de blauwe bessen.
Winter 2022
33