ARTISJOK I SLAATJES
SALADE MET
WITLOOF,
Kijk voor dit
recept snel op
de volgende
pa gina !
PEER, POMPOEN
& BLAUWE KAAS
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
30’
makkelijk
1 peer
een klontje boter
1 eetlepel honing
2 stronkjes witloof
2 stronkjes rood witloof
(of rode sla, radicchio)
200 g pompoen, in blokjes
olijfolie
2 abrikozen (eventueel gedroogd)
een bosje muntblaadjes
een handje hazelnoten
120 g blauwe kaas
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt
peper en zout
dé
12 tips
voor een supersalade
1. Bestudeer het aanbod in de groente- en fruitafdeling en stel je open
voor ingrediënten die je nooit eerder kocht. Het is ontzettend leuk om
NIEUWE SMAKEN te ontdekken en te combineren.
2. Was tere slablaadjes heel voorzichtig, zodat ze niet gekneusd raken. Laat
de slazwierder vol koud water lopen en week hierin de slablaadjes. Til het
mandje uit de zwierder en giet het water weg. Herhaal totdat het water
helder is en geen zand meer bevat. ZWIER VOORZICHTIG EN KORT.
3.
Ga er niet van uit dat een salade enkel uit ‘sla’ bestaat. Gebruik volop
rauwe of geroosterde groenten. (Her)ontdek de MANDOLINE of
groenterasp om de groenten zo fijn mogelijk te raspen of te snijden.
4.
Maak je een MAALTIJDSALADE? Voeg dan vlees, kip, vis of peulvruchten
toe.
5.
Vergeet niet om de salade op smaak te brengen met PEPER en vooral
ZOUT: het transformeert het gerecht totaal.
5 I Meng alles op een grote schaal.
6.
6 I Werk af met de muntblaadjes en de
verbrokkelde blauwe kaas.
Geef de salade een ‘kick’ met INGEMAAKTE GROENTEN, zoals olijven,
jalapeñopepers, zilveruitjes of augurken.
7.
Zorg voor VERSCHILLENDE TEXTUREN en smaken in de salade. Frisse
groene blaadjes? Check. Crunchy nootjes of zaden? Check. Pittige kaas?
Check. Krokante croutons of gefrituurde uitjes? Check. Zijdezachte dressing?
Check.
8.
GEROOSTERDE NOTEN geven power aan een salade. Voor een subliem
resultaat rooster je ze op voorhand in de oven met een beetje olie, peper en
zout tot ze lekker ruiken en iets donkerder kleuren.
9.
Voeg je dunne plakjes radijs, wortel of biet toe aan je salade? Laat ze
dan een half uur weken in ijskoud water met veel ijsblokjes. Zo worden ze
ONGELOOFLIJK KROKANT EN FRIS.
1 I Schil de peer en snij in plakjes. Bak
deze aan in boter met wat honing,
tot ze mooi gebakken zijn.
2 I Snij het witloof in reepjes.
3 I Bak de pompoen aan in olijfolie en
breng op smaak met peper en zout.
4 I Snij de abrikozen in stukjes.
7I Meng de mayonaise met de yoghurt,
breng op smaak met peper en zout.
Druppel over de salade.
Voeg gebakken
spekblokjes toe.
10. Gebruik een FIJNE RASP om de salade af te werken met extra smaakmakers,
zoals hardgekookte eieren, kaas, citroenrasp, noten of kaas.
11. Serveer een salade liever in een ONDIEPE KOM dan op een plat bord. Het
presenteert mooier én is handiger om te eten.
12. MENG DE SALADE OP VOORHAND met de dressing, zodat alle smaken zich
goed vermengen en serveer dan pas in kleinere kommen.
JANUARI - FEBRUARI 2021 I 31