D
A G N KO S T
D
S
IN
OERE
B
MAALTIJDSOEP
MET SAVOOIKOOL EN
ROOKWORST
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1u
Een echte winterklassieker:
een stevige maaltijdsoep
met savooikool en
plakjes rookworst.
makkelijk
1 kleine savooikool
2 uien, fijngesneden
boter
100 g fijngesneden pancetta
400 g voorgesneden soepgroenten
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1,5 liter kippenbouillon
1 eetlepel Provençaalse kruiden
1 blik witte bonen
2 rookworsten
peper en zout
Geen fan van
witte bonen? Voeg
dan blokjes aardappel
toe aan de soep.
1 I Verwijder de buitenste bladeren van de savooikool, totdat je
aan de lichtgroene bladeren komt. Verwijder de harde kern en
snij de kool in reepjes.
2 I Fruit de fijngesneden uien in een flinke klont boter. Voeg
de savooikool toe en laat mooi karamelliseren (de blaadjes
mogen lichtbruin kleuren).
3 I Voeg de pancetta en de soepgroenten toe. Laat even
meebakken. Voeg de knoflook toe. Overgiet met de
kippenbouillon en breng op smaak met peper, zout en de
Provençaalse kruiden.
4 I Laat 30 minuten sudderen.
5 I Laat de bonen uitlekken.
6 I Snij de rookworsten in plakjes.
7 I Voeg de bonen en de stukjes rookworst toe aan de soep.
8 I Serveer met stokbrood.
?
M IS
O
OND
R
Kolen zijn typische wintergroenten. Er wordt zelfs beweerd dat spruitjes, wittekool,
Z
A
E
A
G
W
O
groenekool,
savooikool, boerenkool en rodekool pas lekker zijn als ze eerst bevroren zijn
Z
L
KO O
geweest. Kolen hebben echter last van een ‘reputatie’: vaak wordt gedacht dat zodra er kool in een
gerecht is verwerkt, het zwaar en vet is. Maar het tegendeel is waar. Kolen zijn bijzonder caloriearm
én supergezond. Ze bevatten veel vitamine B1, B2 en B6, vitamine A, vitamine C, vitamine K en
foliumzuur. Daarnaast zijn kolen rijk aan stoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen
en andere schadelijke stoffen. Wist je trouwens dat je bijna alle koolsoorten ook rauw kunt eten?
Bewaar kolen het liefst in hun geheel, ongesneden, in de groentelade van de koelkast.
52