DON
D
G W JA A R
A
D
ER
NIEU
CHIN
EES
CHINESE RIBBETJES
4
•
>1u
gemiddeld
1 kilo vleesribben
VOOR DE MARINADE:
• 2 eetlepels droge sherry
• 2 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels ciderazijn
• 4 eetlepels sesamolie
• 2 eetlepels maiszetmeel
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
een fles arachideolie
4 teentjes fijngesneden knoflook
2 eetlepels vijfkruidenpoeder*
2 lente-uitjes, fijngesneden
3 eetlepels suiker
3 eetlepels sherry
2 eetlepels sojasaus
250 ml kippenbouillon
geraspte schil van 1 sinaasappel
85 ml ciderazijn
400 g wokgroenten (kant-en-klaar)
2 builtjes rijst
!
KIG
JA A R
K
W
U
L
U
IE
GE
ES N
E
N
I
CH
Op 12 FEBRUARI 2021 begint in China
officieel het JAAR VAN DE OS. Chinees
Nieuwjaar staat ook bekend als het
Lentefeest en is de belangrijkste feestdag
in China. Aan deze feestdag zijn een
aantal opvallende tradities verbonden:
schulden worden afbetaald, nieuwe
kleren worden gekocht, het huis krijgt
een schoonmaakbeurt. Families komen
samen om te feesten en genieten van een
gigantische maaltijd. Ook worden er veel
cadeautjes uitgewisseld. Vaak wordt er tot
vijf dagen aan een stuk gefeest. Traditioneel
horen er ook draken- en leeuwendansen bij.
56
*Maak zelf vijfkruidenpoeder, een mengeling van
kaneel, venkel, steranijs,
zwarte peper en kruidnagel.
Mix alles in een vijzel of
een koffiemolen.
1 I Maak een marinade van 2 eetlepels sherry, 2 eetlepels sojasaus,
2 eetlepels ciderazijn, 4 eetlepels sesamolie en 2 eetlepels maiszetmeel.
Meng met de ribbetjes. Laat minstens 25 minuten marineren op
kamertemperatuur.
2 I Verhit de arachideolie in een diepe pan of wok. Frituur hierin de
ribbetjes (in verschillende porties) totdat ze goudbruin gekleurd zijn.
Gebruik een schuimspaan om de ribbetjes uit de olie te scheppen.
Laat uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de wok.
3 I Maak de saus. Doe een beetje olie in de wok, gevolgd door de knoflook,
het vijfkruidenpoeder, de lente-uitjes, de suiker, 3 eetlepels sherry,
de kippenbouillon, 2 eetlepels sojasaus, de sinaasappelschil en
85 ml ciderazijn. Breng aan de kook en giet in een ovenschaal. Voeg
de spareribs toe, dek af met aluminiumfolie en laat nog 90 minuten
garen in een op 180 °C voorverwarmde oven. Laat daarna nog
10 à 15 minuten garen zonder folie, zodat de saus mooi kan inkoken.
4 I Roerbak intussen de wokgroenten en kook de rijst.
5 I Serveer met de ribbetjes.