ARTISJOK I WEEKMENU
G
A
D
J
G
I S DA
VRI
V
FRISSE SALADE
MET VISBROCHETTES
4
VISJE
EN
BAKK
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
45’
iets moeilijker
1 ijsbergsla
1 rode ui, in ringen gesneden
1 verse Spaanse peper, in ringen
een handje olijven
een bosje dille, fijngesneden
4 sneetjes oudbakken brood
1 knoflookteentje
olijfolie
2 citroenen
± 600 g visfilets van verschillende vissoorten
naar keuze
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
peper en zout
Een lekker stukje vis kan smaken, zeker als
het is gebakken in boter of olijfolie.
Deze vijf stappen zorgen ervoor dat de vis
niet aan de pan blijft plakken:
•
•
•
1 I Bereid de vis bij voorkeur op de dag van
de aankoop. Hoe verser, hoe beter. Gebruik
je diepvriesvis? Laat deze dan volledig
ontdooien en dep grondig droog met
keukenpapier.
1 I Snij de ijsbergsla in fijne reepjes. Meng met de rode ui, de
Spaanse peper, de olijven en de dille.
2 I Gebruik een pan met antiaanbaklaag en
laat deze goed heet worden voordat de
vetstof wordt toegevoegd. Gebruik vooral
genoeg vetstof.
3 I Kruid de vis op voorhand met peper, zout
en eventueel nog andere specerijen. Laat
de vis niet te lang liggen, anders gaat deze
opnieuw vocht afgeven. Hoe droger de vis,
hoe beter het bakresultaat. Wentel de vis
eventueel in een beetje bloem voor een
nog beter resultaat.
4 I Gebruik een grote spatel om de vis
voorzichtig om te draaien. Doe dit pas als
aan de onderkant een korstje is gevormd.
5 I Laat de vis na het bakken nog zeker 5 à
10 minuten rusten op een warme schotel
voordat deze wordt geserveerd, zo blijft de
vis lekker sappig.
2 I Snij het brood in blokjes. Halveer de knoflook en wrijf
met de snijkanten over de bodem van een pan met
antiaanbaklaag. Verwijder uit de pan en giet er wat
olijfolie in. Verhit en roerbak hierin de blokjes brood. Laat
ze uitlekken op keukenpapier en voeg toe aan de salade.
3 I Maak een dressing van het sap van 1 citroen, een scheut
olijfolie, peper en zout. Serveer bij de salade.
4 I Snij de visfilets in blokjes.
5 I Snij de tweede citroen in dunne plakjes en rijg ze met
de vis afwisselend aan spiesjes. Breng goed op smaak
met peper, zout,
paprikapoeder,
komijnpoeder en
olijfolie. Gril of bak
de visspiesjes gaar.
6 I Serveer bij de
salade.
Geen visliefhebber?
Vervang de vis door
blokjes kip- of
kalkoenfilet.
JANUARI - FEBRUARI 2021 I 59