ARTISJOK I WEEKMENU
Z
G LIJKE KIP
A
D
ON
ESTE
FE
PITTIGE
OVENSCHOTEL
MET KIP EN ANANAS
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
>1u
iets moeilijker
1 kip, in 8 stukken gesneden of een
mengeling van 2 filets - elk doormidden
gesneden - en 4 drumsticks
peper en zout
110 g lichtbruine suiker
120 ml ciderazijn
125 g sambal oelek
60 ml sojasaus
60 ml limoensap
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kleine ananas
een bosje koriander
sesamzaadjes
1 rode ui, in ringen
1 I Neem een grote, plastic
diepvrieszak (of een
afsluitbare plastic kom) en
leg hierin de stukken kip.
Bestrooi met peper en zout.
2 I Meng in een kommetje de
suiker met de ciderazijn,
de sambal, de sojasaus,
het limoensap en de knoflook. Voeg toe aan de
kip, meng goed en sluit de zak of kom af. Laat
een half uur marineren. Stort de kip in een diepe
ovenschaal.
3 I Schil de ananas en verwijder het middelste, harde
gedeelte. Snij verder in niet te kleine stukken en
meng met de kip. Dek af met aluminiumfolie en
zet 60 minuten in een op 220 °C voorverwarmde
oven. Haal de schaal uit de oven. Werk af met
sesamzaadjes, koriander en rode ui.
IJD JE
N
S
R
VE
HOE
KIP?
EEN
Een braadkip kan in haar geheel
klaargemaakt worden, bv. in de oven,
de Airfryer of in een grote braadpan met
deksel. Daar moet je al snel minstens
1,5 uur voor uittrekken. Als je de kip in
stukken snijdt, win je tijd en kun je ook
op een drukke, doordeweekse dag een
kip op het menu zetten. Als je de kip
klassiek versnijdt, hou je tien stukken
over. Ideaal voor vier tot zes personen.
STAP 1 I Neem een groot, scherp
keukenmes en leg de kip voor je op
een snijplank. Leg onder de snijplank
een vochtige doek, zodat de plank
stabiel ligt en niet gaat glijden op het
aanrecht.
STAP 2 I Trek een bout naar buiten en snij
hem van de romp. Doe hetzelfde met
de andere bout.
STAP 3 I Snij de bouten net onder de
drumsticks door.
STAP 4 I Snij de vleugeltjes van het
karkas.
STAP 5 I Snij de twee filets voorzichtig
van de romp. Begin boven op de rug,
in het midden. Maak met het mes
een scherpe inkeping over de lengte
van de ruggengraat en snij de filets
los. Snij elke filet doormidden.
Bewaar het
karkas in een
diepvrieszak in
de diepvries. Trek er een
bouillon van met wat
soepgroenten. De ideale
basis voor soep.
JANUARI - FEBRUARI 2021 I 63