ARTISJOK I MEXICAANS FEESTJE
1. LIMOEN
6. MAIS
Of het nu is om een frisse salsa met tomaat
en rode ui af te werken, of om een pittig
stoofpotje net die extra kick te geven, een beetje
limoensap transformeert een gerecht totaal.
Vergeet ook niet de geraspte schil: die geeft een
iets subtieler, maar wel verrukkelijk aromatisch
resultaat.
Voeg een paar maiskorrels toe aan eender welk
gerecht en het wordt instant een stuk vrolijker.
Probeer naast mais uit blik zeker ook eens mais
aan de kolf: die kun je insmeren met olijfolie
en dan grillen op de barbecue of in de grillpan.
Werk af met limoensap, rode ui, stukjes tomaat
en koriander.
2. RODE UI
7. CHILIPEPERS
Bijna alle gerechten uit de Mexicaanse
keuken vragen om een afwerking met rode ui.
Fijngesneden of in flinterdunne ringen: de zoete,
licht pikante pittigheid van rode ui is onmisbaar
in Mexicaanse slaatjes, guacamole en salsa’s.
Mexico betekent automatisch ook lekker pittig.
Of je nu gebruikmaakt van een pikante saus of
verse pepertjes: het hoort er gewoon bij. Het
leuke is dat je op de duur gewend raakt aan
pikante smaken. Begin bescheiden met een
paar stukjes chilipeper en bouw langzaam op.
Vergeet wel niet de zeer pikante zaadlijsten en
zaadjes te verwijderen.
3. RODE BONEN
Als vleesvervanger zijn rode bonen supergezond,
maar ze geven een pikante, kruidige chili con
carne ook meer body. Daarnaast kun je ze
ook rauw verwerken in allerhande salades of
vullingen voor tortilla’s.
4. KORIANDER
Onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Dit frisse,
groene kruid met de anijsachtige nasmaak is
niet door iedereen geliefd, maar hoe vaker je
koriander proeft, hoe meer je ervan gaat houden.
Voeg het pas toe net voor het serveren en kook
het zeker nooit mee, anders verliest het zijn
smaak. Vervang eventueel door bladpeterselie,
dille of bieslook.
5. AVOCADO
De romige vrucht met de dikke pit is de laatste
jaren enorm populair geworden. Het is dan
ook een zeer veelzijdige, gezonde vrucht. In de
Mexicaanse keuken wordt avocado uiteraard
gebruikt als basis voor een smeuïge guacamole,
ofwel in blokjes gesneden in allerhande salades
en salsa’s.
8. ZURE ROOM
Breng elk gerecht in balans met een flinke
schep zure room. Of maak een instant
koude ‘saus’ met frisse zure room, limoen en
koriander.
9. TORTILLA’S/TACO’S/
TACOCHIPS
Waar zouden we zijn zonder tortilla’s, de
ronde ‘pannenkoeken’ die je gebruikt als
wrap, enchilada’s of fajita’s en vervolgens
verder gaart in de oven, onder een dikke laag
tomatensaus en kaas? De hardere taco’s zijn
ideaal om op te vullen en uit het vuistje te
eten. Tacochips gebruik je als afwerking bij chili
con carne of bij het aperitief.
10. CHEDDARKAAS
Deze kaas is vrij neutraal van smaak, maar
heeft een geweldige smeltcapaciteit. In
plakjes of geraspt, deze kaas zorgt voor het
perfecte krokante korstje op al je Mexicaanse
ovenschotels.
opnieuw met kaas en dek af met een tweede tortilla.
Bak als een croque-monsieur in een pan met wat olie.
Draai voorzichtig om (met behulp van een bord) en
bak opnieuw. Snij daarna in taartpunten.
• FAJITA’S: snij kipfilets in reepjes en marineer ze met
een kant-en-klare Mexicaanse kruidenmengeling. Bak
in olijfolie. Vul tortilla’s hiermee op, samen met wat
fijngesneden ijsbergsla, tomaat, rode ui en koriander.
Je kunt de groenten ook weglaten en de gevulde
tortilla’s in een ovenschotel schikken, overgieten met
tomatensaus en bestrooien met kaas. Even in de
oven … en je hebt enchilada’s.
JANUARI - FEBRUARI 2021 I 41