Witte
voetselder
Zo’n stoere, mooie selder is een waar
geschenk. Als pittige smaakmaker of als
hoofdingrediënt: selder komt altijd van pas.
Hoe herken je witte
voetselder?
Er zijn verschillende soorten selder: knolselder,
groene selder en witte voetselder, ook bleekselder
genoemd. Deze laatste heeft een vaste voet met
een tiental stengels en wordt zonder blaadjes
verkocht. De stengels moet je altijd goed spoelen
onder koud stromend water, want in de holle kant
blijft vaak nog zand achter.
Waarvoor gebruik
je witte voetselder?
Deze selder kun je zowel rauw als gegaard eten.
RAUW:
• In sapjes en smoothies
• Lange stengels als aperitiefhapje met een dipsaus
zoals hummus
• In een slaatje als krokante toets (bv. met peer,
walnoten en blauwe kaas)
• De holle kant van de stengels opgevuld met een
zachte kaas of pindakaas
• Als roerstaafje in een bloody mary
• Fijngesneden: als pittig extraatje in een guacamole
GEGAARD:
• Als pittige smaakmaker in bouillons en fonds
• In bolognesesaus
• Met tomatensaus en gehaktballetjes
• Gegratineerd met kaas uit de oven
• Gewokt met andere groenten
• Bij mosselen
• In soep
42