ARTISJOK I SOS KITCHEN
Onlangs maakte ik nog
eens pannenkoeken. Ik eet
ze het liefst met bruine
suiker. Maar toen ik het pak
Als ik eieren breek in
een kom, gebeurt het
vaak dat er een stukje
eierschaal meekomt.
Helaas krijg ik dat er
bijna nooit uit. Is er een
trucje om de eierschaal
makkelijk te verwijderen?
uit de kast haalde, was
het één grote klont suiker
geworden. Hoe kun je dit
vermijden? Ik heb graag
suiker die ik kan scheppen
met een lepel.
Bieke uit Gent
Marcel uit Lint
Alvo-team: Er zijn twee manieren om dit op te lossen.
Bij de eerste manier maak je je vinger nat en probeer je
zo om de eierschaal eruit te halen. Het stukje schaal zal
immers aan je vinger blijven kleven. Als je niet graag met
je vinger in de rauwe eiermassa zit, kun je ook proberen
met een stukje eierschaal dat je als lepeltje gebruikt.
Meestal lukt het op deze manier ook.
Alvo-team: Als je bruine suiker koopt, schep deze dan meteen
in een luchtdichte container (bv. een plastic doos met een goed
afsluitend deksel). Voeg een stukje sinaasappelschil toe en je zult
zien dat de suiker zacht blijft. Als de suiker al geklonterd is, kun
je dit oplossen door een potje suiker kort in de microgolfoven te
zetten met een glaasje water ernaast.
Ik hou ervan om zelf
bouillon
te maken. Maar het
is zo moeilijk om het
vet te verwijderen dat
na een tijdje aan het
oppervlak komt drijven.
Hoe doen jullie dat?
Livia uit Berchem
bruine suiker
SOS
kitchen
Alvo-team: Zorg ervoor dat
het vet stolt. Dat doe je door
enkele ijsblokjes in een stukje
keukenpapier te wikkelen en
daarmee over het oppervlak van
de bouillon te gaan. Je zult zien dat
de druppeltjes vet meteen hard worden, zodat je ze
makkelijk kunt opscheppen met een lepel. Let wel, dit
lukt enkel als de bouillon al een beetje is afgekoeld en
niet als hij nog volop staat te pruttelen op het vuur.
HELP
Wil jij ook een
vraag stellen?
Stuur dan een
mailtje naar
[email protected]
Zit jij met een prangende keukenvraag? Stel ze aan het team van
Artisjok!
Het gebeurt
vaak dat ik voor
een recept een limoen of citroen moet
uitpersen en dat er eigenlijk niet veel sap
uitkomt. Moet ik citrusvruchten misschien
langer laten rijpen?
Kirsten uit Kontich
Alvo-team: Het is inderdaad mogelijk dat een citrusvrucht niet zo
sappig is. Bewaar citrusvruchten voortaan in de koelkast en leg ze
net voor gebruik vijftien seconden in de microgolf. Daarna rol je ze
nog eens goed over het aanrecht, terwijl je er met je handpalm op
drukt. Wedden dat je de volgende keer véél meer sap hebt?
JANUARI - FEBRUARI 2021 I 69
!