ARTISJOK I PAASBRUNCH
INDONESISCHE
EIEREN
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
20’
EITJES
BIRYANI
makkelijk
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel arachideolie
1 theelepel sambal oelek
een stukje gember, fijngesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel sojasaus
2 dl groentebouillon
1 eetlepel citroensap
1 dl kokosmelk
8 eieren
2 eetlepels pindanoten, grofgesneden
een chilipepertje, fijngesneden
een bosje koriander
1 I Fruit de ui en de knoflook glazig in de
olie.
2 I Voeg de sambal oelek, de gember, de
tomatenpuree en de sojasaus toe. Roer
goed. Overgiet met de groentebouillon,
het citroensap en de kokosmelk. Laat
op een laag vuurtje zachtjes sudderen.
3 I Kook intussen de eieren 7 minuten
in kokend water. Laat afkoelen onder
koud stromend water. Pel de eieren
voorzichtig en voeg ze toe aan de saus.
Laat nog enkele minuten garen. Werk
af met de pindanoten, de chilipeper en
koriander.
S er
na a nbr veer met
o od o f
pitabro
od .
4
•
•
•
•
•
•
•
•
40’
makkelijk
6 eieren
2 eetlepels arachideolie
1 kaneelstokje, gebroken
1 steranijs
1 laurierblad
4 kruidnagels
5 zwarte peperbolletjes,
grof gekneusd met de
platte kant van een groot
mes
1 ui, in zeer dunne ringen
gesneden
•
•
•
•
•
•
enkele groene chilipepers naar
smaak, ontpit
2 kopjes basmatirijst, een uurtje
geweekt in ijskoud water
zout
sap van ½ limoen
een handje cashewnoten, kort
geroosterd in een pan zonder
vetstof
lente-uitjes, muntblaadjes en/of
korianderblaadjes
1 I Kook vier eieren 9 minuten. Pel ze en hou apart.
2 I Verhit de arachideolie in een grote braadpan. Voeg het kaneelstokje, de
steranijs, het laurierblad, de kruidnagels en de peperbolletjes toe. Roer
goed en wacht tot de specerijen lekker beginnen te ruiken. Voeg dan de
uiringen en de groene chilipepers toe en laat deze bakken totdat ze bijna
donkerbruin gekaramelliseerd zijn.
3 I Breek de twee resterende eieren over de uien en roerbak ze kort.
4 I Voeg de uitgelekte rijst toe en breng op smaak met een beetje zout.
Overgiet met 1 liter water en dek af met een goed aansluitend deksel. Laat
op een laag vuurtje garen (± 10 à 15 minuten). Haal het deksel van de pan.
5 I Breng op smaak met limoensap.
6 I Snij de gekookte eieren in kwartjes
en leg ze boven op de rijst.
7 I Werk af met de
cahsewnoten en de
lente-uitjes, munt- en/
of korianderblaadjes.
Eitjes Biryani
Biryani is een klassiek Indiaas gerecht van geurige, kruidige
rijst. Heerlijk en makkelijk om te maken. De rijst wordt
gecombineerd met groenten, vlees, vis of eieren. Voor een
biryani gebruik je het best basmatirijst, een langkorrelige,
droge rijstsoort.
APRIL - MEI 2021 I 11