N
AAL
M
E
L
HE
EILIJK
O
M
IET
Soufflé
Waarom zet je met Pasen geen
geweldige, spectaculaire soufflé
op tafel? Vaak worden er grapjes
over gemaakt: het zou zogezegd
al-tijd mislukken. Maar als je
onze methode volgt, gaat het
vanzelf en word je getrakteerd op
een spektakelstuk.
wat is een soufflé?
Soufflé is een bereiding uit de klassieke, Franse
keuken die ten onrechte in de vergetelheid is
geraakt. Concreet is het een luchtige mengeling
van eieren en groenten/vis, te vergelijken
met quiche, waaronder opgeklopte eieren zijn
gemengd. Daardoor zal het mengsel tijdens
het garen in de oven ‘souffleren’ of rijzen.
Het ziet er spectaculair uit. Enig nadeel: je
moet de soufflé meteen serveren, want na
enkele minuten begint deze anders lichtjes in
te zakken. Je kunt hem dus niet op voorhand
maken.
soufflétips!
X Gebruik voor dit recept een cilindervormige
charlottevorm of een glazen/stenen vorm, waarlangs de
soufflé makkelijk omhoog kan glijden. Je kunt ook kleinere,
individuele soufflés maken in ramequins. Hiervoor moet
je de tijd wel met minstens de helft inkorten (hou de oven
goed in de gaten).
X Zet de vorm op een rooster in het midden van een op
200 °C voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur
onmiddellijk naar 190 °C.
X Wees altijd voorzichtig met de opgeklopte eiwitten.
Spatel ze behoedzaam door het beslag, opdat de
luchtbelletjes niet verdwijnen.
X Gebruik zo vers mogelijke eieren voor het beste resultaat.
14