ARTISJOK I ASPERGES
Deze lente is het seizoen
van de hoop, vernieuwing en … asperges.
Op geen enkel ander moment zijn
de asperges zo lekker.
Aspergetijd
TWEE MAANDEN GENIETEN
Asperges kun je bijna het hele jaar door kopen (desnoods
in de diepvries), maar de periode dat ze echt vers uit de
Belgische bodem komen, is zeer kort: van maart tot juni. De
asperges die in ons land worden geteeld, staan bekend om hun
uitstekende kwaliteit. Asperges gedijen immers goed in een
zachte zandbodem die de warmte vasthoudt. Vooral de streek
rond Mechelen, Vlaams-Brabant en Limburg staan bekend als
typische aspergestreken.
SUPERGEZOND
Asperges bevatten immens veel vitamines en mineralen en zijn
daardoor erg gezond voor iedereen, maar ze passen ook perfect
in een zout- of vetarm dieet.
PRIJZIG
De teelt van asperges is vrij arbeidsintensief. Dat is dan ook
meteen de reden waarom asperges niet supergoedkoop zijn. Pas
vanaf het vierde jaar worden aan een plant asperges geoogst.
De asperges zelf moeten meteen (met de hand!) afgesneden
worden zodra hun kopje boven het zand uit piept, anders
verkleuren ze paars of groen. Groene asperges zijn natuurlijk ook
heel lekker, maar minder subtiel dan de witte en daardoor ook
wat goedkoper.
DIK, DIKKER, DIKST
De letter op de verpakking geeft de maat van de asperges aan:
AAA: dikste asperges (2,8 tot 3,8 cm)
AA: populairste variant (± 2,5 cm)
A: breedte van 16 tot 22 mm
B: breedte van 12 tot 16 mm
C: dunner dan 12 mm
APRIL - MEI 2021 I 25