Uien & knoflook
bewaren
Bewaar uien en knoflook altijd in een DONKERE POT die je
kunt afsluiten, maar die wel LUCHTDOORLATEND is. Er zijn
speciale terracotta of stenen potten op de markt met kleine gaatjes
onderaan. Bewaar uien en knoflook NOOIT IN DE KOELKAST, want
dan worden ze papperig.
Gebruik je niet zo vaak knoflook en wordt de bol meestal
slecht? Pel de teentjes van één bol en mix ze met een klein beetje
water tot een pasta. Schep het mengsel in een IJSBLOKJESVORM
en zet in de DIEPVRIES. Bewaar deze blokjes knoflook vervolgens
in een afsluitbaar plastic diepvrieszakje. De volgende keer dat je
knoflook nodig hebt, gebruik je gewoon zo’n blokje.
Te veel uien gepeld? Snij ze in blokjes, schep in een DIEPVRIESZAKJE en bewaar in de DIEPVRIES. Zo behouden ze hun crunch en
aroma het best.
voordeel!
DÉ SH
R
SPECTACULAIRE
‘BLOEM’
VAN UI
4
•
•
•
•
•
•
•
45’
gemiddeld
1 grote ui
250 g bloem
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels komijn
2 eieren
1,2 dl volle melk
zout
1I
Snij een stuk van de bovenkant van de ui
(de onderkant is waar de ‘wortel’ is, met
de draadjes). Verwijder de pel, maar laat
de wortel aan de onderkant intact. Leg de
gepelde ui nu met het plat afgesneden
stuk naar beneden op een snijplank. Begin
2 cm onder de wortel naar beneden te
snijden. Maak acht inkepingen. Draai de ui
om en haal ze voorzichtig, als de blaadjes
van een bloem, een beetje uit elkaar.
2I
Meng in een kom de bloem met het
paprikapoeder en de komijn.
3I
Meng in een andere kom de eieren met
de melk.
kn oflook pe llen
4I
Leg de ui eerst in de kom met bloem, en
zorg dat alles goed bedekt is met bloem.
Geen lastiger karweitje dan het velletje van
een teen knoflook verwijderen. Er zijn gelukkig
verschillende trucjes:
5I
Leg de ui daarna in het eimengsel.
6I
Gebruik een lepeltje (of je vingers) om
alles goed met ei te bedekken.
7I
Leg de ui daarna opnieuw in het
bloemmengsel en bestrijk opnieuw met
bloem.
8I
Frituur de ui nu 5 minuten in olie van
180 °C.
9I
Leg de krokante ui voorzichtig
op een mooie schaal, besprenkel
met wat zout en serveer bij
het aperitief.
Een groot voordeel van koken met veel knoflook? Knoflook
heeft een cholesterol- en bloeddrukverlagende
werking. Dat komt door de zwavel. In ons lichaam wordt
deze omgezet in waterstofsulfide, een stof die onze vaten
doet uitzetten.
Plet een teentje een klein beetje met de platte kant
van een mes, het velletje komt meteen los.
Doe enkele teentjes in een leeg confituurpotje met
deksel. Schud 30 seconden krachtig en de velletjes
komen vanzelf los.
Leg enkele teentjes knoflook onder een stuk
bakpapier en ga er lichtjes over met een deegroller.
42
E
TO P P
S
W
O