Alvo folder - 01/04 - 31/05/2021 - NIET LANGER GELDIG - pagina 65 *

thumbnail - Alvo-aanbieding - 01/04/2021 - 31/05/2021 -  producten in de aanbieding - balsamicoazijn, ketjap, rode wijn, sojasaus, spaghetti, steranijs, tomatensaus, uien, worcestersaus, groene paprika, wijn, Mate. Pagina 65.
65 / 77

* Geldig in alle winkels Alvo

Bekijk meer

Producten in deze folder

 
ARTISJOK I COLUMN De troost van spaghetti Het afgelopen jaar heb ik veel geëxperimenteerd in de keuken. Van obscure Chinese kookboeken, waarvoor ik drie dagen op zoek moest naar ingrediënten, tot complexe broden en gebak: ik heb het allemaal geprobeerd. In die mate dat mijn gezinsleden op den duur stiekem hoopten op een simpele worst met wortelstoemp. Het is zoals op reis gaan: het is heerlijk om nieuwe landschappen te ontdekken en je onder te dompelen in de regionale keuken, maar als je thuiskomt wil je het liefst van al meteen naar de frituur. Ik denk dat een goede balans van experimenteren en vertrouwen belangrijk is. Smaken uit je kindertijd, of gerechten waar een geschiedenis aan vastkleeft, maken deel uit van je identiteit. Sommige recepten gaan al decennia mee en zijn echt gelinkt aan jouw familie. Je houdt de link met vorige generaties in leven door die gerechten telkens opnieuw klaar te maken, ze je kinderen aan te leren en uiteindelijk ook aan je kleinkinderen. Sommige recepten gaan al decennia mee en zijn echt gelinkt aan jouw familie. In mijn geval is spaghetti het toverwoord. En dan vooral een goede saus. Niet uit een potje, maar een smakelijke, rijkelijke tomatensaus bomvol lekker gebakken gehakt en veel groenten. Het is een recept dat ik al aan het perfectioneren ben sinds mijn puberteit. De saus kende dus veel verschillende variaties. Als tiener beheerste ik nog geen snijtechnieken, dus mijn stukken paprika en ui waren zo groot dat je ze nauwelijks aan je vork geprikt kreeg. De saus was ook heel waterig. Pas toen ik wat beter leerde koken, besefte ik dat je de gewenste dikte krijgt door de saus lang te laten inkoken zonder deksel. De groentjes werden steeds kleiner gesneden en daardoor werd de saus ook meer gebonden. Ik varieer al heel lang met het vlees. In het begin gebruikte ik gemengd gehakt, daarna schakelde ik over op lamsgehakt. Er was een kort intermezzo van puur varkensgehakt (maar dat was te vettig). In een dieetfase gebruikte ik kippengehakt, maar dat miste een beetje smaak en diepgang. Tegenwoordig gebruik ik blokjes stoofvlees, die ik zo lang laat sudderen dat het in draadjes uiteenvalt. Ook met de groenten heb ik een lange weg afgelegd. De typische rode en groene paprika, wortelen en champignons, zoals je in veel Vlaamse spaghettisauzen terugvindt, heb ik stilletjes verbannen. Ik hou het nu bij de heilige drieeenheid van ui, wortel en selder. Het geeft een harmonieuze smaakbalans, waar ik erg van hou: niet te zoet (door de paprika’s) en net genoeg pit (door de selder). Uiteraard zijn er tal van extra smaakmakers die ik in de loop der jaren ben beginnen toe te voegen: rode wijn, worcestersaus, zoete sojasaus (ketjap manis), balsamicoazijn en steranijs. Klinkt misschien vreemd, maar geloof me: voeg deze smaken samen, laat ze minstens 2 à 3 uur sudderen en er gebeurt iets magisch in je kookpot. Elke keer als ik me een beetje down voel, of als ik overmand word door stress, installeer ik me in de keuken en begin ik rustig te snijden, te bakken, te roeren en te proeven. Na enkele uren (en een glas of twee rode wijn later) steek ik de kaarsjes aan en zet ik een plaat van Nina Simone op. Het huis komt tot rust, de geur lokt iedereen naar de eettafel en dan komt de pot spaghetti op tafel. Een diepe zucht, een glimlach. Lekker. APRIL - MEI 2021 I 65

Andere folders Alvo

Net binnengekomen folders