ARTISJOK I TRENDS
Bij gebrek aan prikkels van buitenaf brengen we deze dagen
veel meer tijd door voor een beeldscherm. Daarbij zijn we
almaar minder kritisch: urenlang wegzwijmelen bij filmpjes
van snoezige kittens en puppy’s is toch geen tijdverlies?
Of op Google Maps een virtuele reis maken door Toscane?
Nét echt. Waar we inmiddels ook aan verslaafd zijn, is het
bekijken van zogenaamde ‘food hacks’, handige trucjes in
de keuken waarmee je in geen tijd een spectaculair gerecht
op tafel zet. Vooral op TikTok en Instagram kom je dit soort
culinaire filmpjes vaak tegen.
HET ZIJN VOORAL JONGE
MENSEN DIE VANDAAG
SNEL EN SPECTACULAIR
WILLEN KOKEN, OM ER
VERVOLGENS OOK FOTO’S
OF FILMPJES VAN TE
POSTEN OP SOCIALE MEDIA.
Het is alsof iedereen het gehad heeft met de ellenlange
ingrediëntenlijsten uit hedendaagse kookboeken en de
noodzaak om je keukenkasten te vullen met onvindbare,
exotische specerijen, waarna je vervolgens uren in de
keuken staat om een ongewoon gerecht op tafel te
toveren, waarvan het effect na twintig minuten al wegebt.
Dat is gewoon heel veel werk zonder echte beloning. Enkel
wie héél graag kookt, haalt er plezier uit.
Geen wonder dat er een tegenbeweging ontstaat. Het
zijn vooral jonge mensen die vandaag snel en spectaculair
willen koken, om er vervolgens op hun beurt ook foto’s of
filmpjes van te posten op sociale media. In het begin deden
de serieuze foodies wat lacherig over het fenomeen. “Kijk
hier, een belachelijk ongezonde milkshake met pretzels,
koekjes, chocolade, snoepjes en slagroom. Wie eet nu
zoiets?!” Maar het freakgehalte van internetrecepten is
aan het afnemen. In de plaats komen haalbare gerechten
en tips die enkel maar voordelen hebben: spectaculair
eenvoudig, supermooi, vaak heel handig én lekker. Het
meest recente voorbeeld is de gegrilde feta (wij hebben
‘m in deze Artisjok ook binnengesmokkeld, bij de BBQrecepten) met kerstomaten. Het begon met één Finse
TikTokster die een blok feta met olijfolie, basilicum en
kerstomaten onder de grill zette, de feta losroerde en
vervolgens gebruikte als saus bij pasta. Geniaal toch? Dat
dachten duizenden andere TikTokkers ook en het recept
werd een heuse hype.
ZIN IN EEN SNELLE
FOOD HACK?
DIT ZIJN 10 LEUKE IDEEËN
DIE WE OP SOCIAL MEDIA
VONDEN.
Vergeten om je fles wijn in de koelkast te zetten?
Koel een glas witte wijn met bevroren druiven.
Pizzabagels: snij een bagel doormidden en hol de
twee helften een beetje uit. Bestrijk met tomatensaus,
vul op met wat je lekker vindt (salami, olijven) en
bestrooi met geraspte kaas. Zet 10 minuten in een oven
van 180 °C. Tadaa!
Oreocake in een kop: plet enkele Oreokoekjes
in een kop en meng met een scheutje melk en
één theelepel bakpoeder. Zet 90 seconden in de
microgolfoven en hup: Oreocake.
Koop een pakje kant-en-klaar koekjesdeeg. Bak
de koekjes op de achterkant van een muffinvorm, zodat
je ‘bakjes’ krijgt. Laat ze afkoelen en vul met … roomijs!
Pizza over? Dit is een snelle manier om de stukken
op te warmen: verhit een pan met antiaanbaklaag. Leg
het stuk pizza erin en voeg een scheutje water toe.
Dek meteen af met een aansluitend deksel en wacht
2 minuten. Wat denk je? Net alsof de pizza supervers is.
Gebruik je muffinvorm wat vaker, ook als handige
serveerschaal. Maak je bijvoorbeeld pita’s, wraps of
pizza’s? Verdeel al de toppings over de muffinvorm,
zodat iedereen aan tafel zelf zijn of haar eigen gerecht
kan samenstellen.
Supersnelle smoothies als ontbijt: vul ’s avonds
de glazen kan van je blender met alle ingrediënten
(yoghurt, vers fruit, havermout, granola …) en zet deze
in de koelkast. Dan is je ontbijt in 10 seconden klaar.
Gebruik je wafelijzer om dunne plakjes
ontbijtspek snel krokant te krijgen.
Verse eieren zijn moeilijk te pellen als je ze kookt.
Dit euvel los je op door een scheut azijn toe te voegen
aan het kookwater.
Paneer kippenreepjes
eens niet met paneermeel,
maar met geplette, zoute
popcorn of ongezoete
cornflakes (van mais).
Je kunt er kritisch over zijn, maar eigenlijk kunnen we het
enkel toejuichen. Een fenomeen dat vooral jonge mensen
aan het koken krijgt? Met échte ingrediënten, zonder kanten-klaar of fastfood? Geweldig!
APRIL - MEI 2021 I 67