ARTISJOK I SOS KITCHEN
SOS
kitchen
In een cadeaumand met culinaire
delicatessen zat ook een klein blikje
ANSJOVIS. Ik heb geen idee hoe je het
kunt gebruiken. Hebben jullie tips?
Magalie, Boechout
Zit jij met een prangende
keukenvraag? Stel ze aan
het team van Artisjok!
HELP
!
Stuur een mailtje naar
[email protected]
Elke keer als er in een recept staat dat ik
KNOFLOOK moet toevoegen, wordt
mijn gerecht bitter. De knoflook wordt
namelijk meteen bruin of verbrandt zelfs.
Hoe doen andere mensen dat toch?!
Lieven, Hasselt
Alvo-team: Deze opgelegde visjes uit blik zijn
een fantastische smaakmaker die je aan allerlei
gerechten kunt toevoegen. Het resultaat is
enigszins zilt en aromatisch. Vergelijk het met het
effect van worcestersaus of sojasaus. Wij houden
van ansjovis in een pasta puttanesca: verhit wat
olijfolie en verkruimel hierin enkele anjsovisfilets.
Laat even aanbakken (ze zullen oplossen in de
olie) en voeg dan kappertjes, knoflook, stukjes
olijven en fijngesneden peterselie toe. Meng
met gekookte pasta en werk af met parmezaan.
Maar je kunt ook wat geplette ansjovis mengen
met boter (als alternatief voor kruidenboter),
toevoegen aan pesto of een tapenade
met zwarte olijven.
Alvo-team: Knoflook heeft maar enkele seconden nodig om te garen.
Als de temperatuur bovendien te hoog is, zal deze smaakmaker meteen
bruin kleuren en daardoor erg bitter worden. Er zijn twee manieren om
dit op te lossen. Moet je nog een heleboel andere ingrediënten fruiten of
aanstoven (zoals bij spaghettisaus)? Voeg je knoflook dan niet samen met
de uien toe aan de pan, maar pas op het allerlaatste moment, net voordat
je er een vloeistof (tomatensaus of bouillon) bij giet, zodat het bakproces
stopt en de knoflook niet verder kan verbranden in de hete olie of boter.
Bij een recept waar je enkel wat knoflook moet aanbakken in olie, zonder
andere ingrediënten, begin je met koude olie in een koude pan.
Voor
Laat de knoflook mee opwarmen met de olie en haal van het
nog meer
vuur zodra de knoflook lekker geurt.
knoflooktips:
zie pagina’s
40-46.
Ik hou niet van een koud
ontbijt en vraag me af
of er buiten een omelet
nog een ander, hartig
ontbijtgerecht is dat je
warm kunt eten.
Als ik aan een recept begin, loopt het
altijd in het honderd. Ik moet ineens nog
op zoek naar een bepaald ingrediënt
of besef dat ik een cruciale stap heb
overgeslagen. Is er een manier om
beter te leren koken met recepten?
Cédric, Gent
Veronique, Leuven
Alvo-team: Wat een
geweldige vraag! We houden
zelf ook van voldoende variatie bij het ontbijt. Niet enkel als brunch,
maar ook op een doordeweekse dag. Rooster bijvoorbeeld eens een
bakje kerstomaten met wat olijfolie. Schep Griekse yoghurt in je bord
en bedek met de warme tomaten en gedroogde ham. Werk af met
pijnboompitten en basilicum. Serveer met toast.
Alvo-team: Natuurlijk. Toom je impulsiviteit in en
léés het recept eerst grondig door, zodat je precies
weet wat je nodig hebt én welke stappen je moet
zetten. Je komt dan niet voor verrassingen te staan,
zoals ‘laat 8 uur marineren’ of ‘laat volledig afkoelen
en meng dan pas’, terwijl iedereen over een half uur
aan tafel wil.
APRIL - MEI 2021 I 69