ARTISJOK I CAKEKLASSIEKERS
ZOET ZONDER CALORIEËN
Wie minder suiker wil eten, kan een
suikervervanger of zoetstof gebruiken. Ze
bevatten veel minder of zelfs geen calorieën,
maar zijn vaak veel intenser van smaak, zodat
je er ook minder van hoeft te gebruiken. Het
aanbod is de laatste jaren enorm gegroeid. We
geven je hierbij een handig overzicht van de
mogelijkheden.
Ga je bakken met zoetstoffen, kijk dan
altijd even op de verpakking voor de juiste
verhouding in vergelijking met gewone
suiker. Pas je recept vervolgens aan aan deze
verhouding.
Tagatesse: de zoetstof tagatose werd
ontdekt in 1926 en wordt verkregen uit lactose of
melksuiker. Slechts 20 % wordt opgenomen door
het lichaam, de rest gaat naar de dikke darm, met
een gunstig effect op de darmflora. Tagatesse is
een suikervervanger op basis van deze zoetstof,
aangevuld met isomalt en sucralose (chemische
zoetstoffen). De voedingswaarde per 100 g is 175
kcal.
Sukrin: een suikervervanger op basis van
erythritol, een zoetstof die van nature voorkomt
in peren, meloenen en champignons. De stof
wordt verkregen door fermentatie. Sukrin wordt
verkocht in verschillende vormen (druppels,
poeders, bakmixen), maar ook in een vorm die
lijkt op kristalsuiker en daardoor ideaal is om
te bakken, zeker omdat de verhouding 1 op 1 is.
Sukrin bevat geen kcal.
Zusto: een suikervervanger op basis van
verschillende soorten voedingsvezels mét een
prebiotisch (goede bacteriën) effect. Concreet
betekent dit dat het een positief effect heeft op
je darmen. De basis is polydextrose (een vulstof),
aangevuld met plantaardige vezels en zoetstoffen
(erythritol, isomalt en sucralose). De
verhouding is 1 op 1. Je hoeft je recept
dus niet aan te passen, maar je krijgt
wel viermaal minder calorieën binnen
dan wanneer je suiker gebruikt. De
voedingswaarde per 100 g is 98 kcal.
Stevia: deze zoetstof wordt
gewonnen uit de steviaplant. Het
is niet de plant zelf die gebruikt
wordt, alleen een stofje uit de plant:
steviolglycosiden. Stevia is tweehonderd tot
driehonderd keer zo zoet als suiker, maar bevat
géén calorieën. Je vindt stevia als druppels en
zoete tabletjes, maar ook in een vorm die lijkt op
kristalsuiker, speciaal om te bakken. Hierbij is de
stevia gemengd met erythritol.
Canderel Sugarly: de bekende
zoetstof Canderel (vroeger enkel als druppels,
poeder of tabletjes) is sinds enige tijd ook
verkrijgbaar in kristaltextuur, zodat je ermee
kunt bakken. De basis van Canderel is erythritol,
aangevuld met sucralose. De korrels zijn twee
keer lichter dan suiker en zijn twee keer zo zoet.
Dus als je wilt bakken met dit product, heb je de
helft nodig (100 g suiker = 50 g Sugarly). Canderel
Sugarly bevat geen calorieën.
Plantaardig zoet
In veel recepten worden tegenwoordig ook
natuurlijke, plantaardige zoetmakers gebruikt.
Denk hierbij aan kokosbloesemsuiker, honing,
agavesiroop, ahornsiroop en zelfs appelmoes. Dit
zijn geen suikervrije opties, omdat ze ook suiker
bevatten. Maar ze zijn wel een tikkeltje gezonder
dan witte, geraffineerde kristalsuiker.
Zoet is de enige smaak die
iedereen van bij de geboorte
weet te waarderen.
OKTOBER - NOVEMBER 2021 I 47