ARTISJOK I WEEKMENU
n
ulle
m
s
en
Sam
Z
AG
D
N
O
DE BESTE
GEGRILDE KIP
MET SALSA VERDE EN
COLESLAW
4
•
•
•
•
>1u
Coleslaw komt
oorspronkelijk uit
Centraal-Europa. Deze frisse
salade kwam bij de Amerikanen
terecht, die hem omdoopten
tot coleslaw, afkomstig
van het Nederlandse
woord ‘koolsla’.
gemiddeld
2 liter koud water
2 eetlepels grof zout (bv. fleur de sel)
2 eetlepels bruine suiker
± 1,5 kilo kippendijen & drumsticks (met het vel er nog aan)
VOOR DE SALSA VERDE:
• 250 g groene gemengde
kruiden (bv. munt, dragon,
peterselie, koriander …)
• 2 tenen knoflook
• 1 ansjovisfilet
• 1 theelepel kappertjes
• enkele eetlepels olijfolie
• sap van ½ citroen
• peper en zout
VOOR DE COLESLAW:
• 1 spitskool
• 2 wortels
• 1 rode ui, fijngesneden
• 2 kopjes karnemelk
• 4 eetlepels mayonaise
• een handje rozijnen
• sap van ½ citroen
• peper en zout
• een bosje munt, fijngesneden
1.
Meng het water met het zout en de suiker in een grote kom met
deksel (of in een grote plastic diepvrieszak). Voeg de stukken kip toe
en sluit af. Zet 1 tot 6 uur in de koelkast.
2.
Maak intussen de salsa verde: mix hiervoor alle ingrediënten met de
staafmixer of in de keukenrobot. Zet apart.
3.
Maak ook de coleslaw: rasp of snij de spitskool en de wortels zo fijn
mogelijk. Meng met de rest van de ingrediënten en zet apart.
4.
Haal de stukken kip uit de vloeistof en dep ze goed droog met
keukenpapier. Zet een grillpan op het vuur en laat die goed heet
worden. Bestrijk lichtjes met olijfolie. Gril de stukken kip en dek
eventueel even af met een deksel. Draai na enkele minuten om en
laat minstens 20 minuten verder garen. Check
met een vleesthermometer of de kip
gaar is. Of prik erin met een satéprikker.
Als het vocht helder is, is de kip gaar.
5.
Serveer de kip met de salsa verde en geef
er de coleslaw bij.
Serveer met
stokbrood of
gepofte aardappelen
uit de oven.
OKTOBER - NOVEMBER 2021 I 67