ARTISJOK I SPIESJES
2.
GEMARINEERDE
KIPPENSPIESJES
•
•
•
•
•
•
•
•
•
500 g kipfilet, in dunne repen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
een stukje gember, fijngesneden
2 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
½ theelepel sambal oelek
1 mango, in stukjes gesneden
2 eetlepels sesamzaadjes
verse korianderblaadjes
1 rood Spaans pepertje, in fijne ringen
1. Meng de kipfilets met de knoflook, de gember,
de ketjap manis en de sambal oelek. Laat
minstens 20 minuten marineren.
2. Rijg de kippenreepjes en de mango afwisselend
in een spiraalvorm aan spiesjes.
3. Gril ze gaar op de barbecue (of in de grillpan).
4. Werk ze vervolgens af met sesamzaadjes,
koriander en het Spaanse pepertje.
4.
3.
TONIJNSPIESJES
MET 3 KLEUREN PAPRIKA
•
•
•
•
2 citroenen
olijfolie
400 g tonijnfilet
(vers of ontdooid)
1 eetlepel Provençaalse
kruiden
•
•
•
•
peper en zout
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1. Halveer de citroenen en bestrijk het snijvlak met
een beetje olijfolie. Leg de citroenhelften met de
snijkanten naar beneden op het rooster van de
barbecue of in de gloeiend hete grillpan. Laat enkele
minuten garen en zet opzij.
2. Snij de tonijnfilets in hapklare stukken. Wentel ze in
olijfolie met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
3. Snij de paprika’s in even grote stukken.
4. Rijg vervolgens de stukken tonijn met de stukken
paprika aan spiesjes.
5. Gril ze enkele minuten per kant op de barbecue (of in
de grillpan).
6. Knijp net voor het serveren de gegrilde citroenhelften
erover uit.
LIBANESE
RUNDERSPIESJES
5.
MET YOGHURTDIP
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
± 500 g puur rundergehakt
1 rode ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
een bosje verse koriander, grof gesneden
peper en zout
olijfolie
een potje Griekse yoghurt
½ komkommer, fijngesneden
½ limoen, geraspte schil
1. Meng het rundergehakt met de rode ui, de knoflook,
het komijn- en korianderpoeder, de helft van de
koriander, peper en zout. Verdeel in 8 stukken.
Kneed als een worstje rond 8 spiesjes.
2. Bestrijk met olijfolie en gril 3 à 4 minuten aan elke
kant op de barbecue of in de grillpan. Meng de
yoghurt met de rest van de koriander, een beetje
olijfolie, de komkommer en de geraspte limoenschil.
Breng op smaak met peper en zout.
Al deze spiesjes zijn voor 6 personen.
SPIESJES VAN
KRIELTJES,
SPEK EN COURGETTE
•
•
•
•
•
24 krieltjes, gekookt
12 dunne plakjes ontbijtspek, gehalveerd
2 courgettes, in de lengte in dunne plakken gesneden
olijfolie
1 eetlepel gedroogde of enkele takjes verse tijm
(fijngesneden)
1. Wikkel elk krieltje in een half plakje ontbijtspek.
2. Meng de plakken courgette met wat olijfolie en tijm.
3. Prik het uiteinde van een plakje courgette aan een spies.
Prik er om en om de krieltjes aan, zodat de courgette
er in S-vorm rond gaat. Gebruik halverwege elk spiesje
eventueel een tweede plak courgette als de eerste te
kort is.
4. Gril de spiesjes enkele minuten per kant op de barbecue
(of in de grillpan).
MAART - APRIL - MEI 2022 I 39