LEKKER UIT OMA’S KEUKEN
WOENSDAG
ARTISJOK I WEEKMENU
ZWARTE &
WITTE PENS
MET ZELFGEMAAKTE
APPELMOES EN GRATIN
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
1 u.
makkelijk
1 kilo bintjes
boter
2,5 dl room
2,5 dl melk
peper en zout
enkele takjes tijm
6 appels (het liefst verschillende: bv. jonagold,
granny smith en boskoop)
4 eetlepels suiker
1 vanillestokje
2 eetlepels citroensap
4 zwarte pensen
4 witte pensen
1. Maak eerst de gratin: schil de bintjes en snij ze in
dunne plakjes van ½ cm. Schik die dakpansgewijs,
het liefst in één laag, in een met boter
ingesmeerde ovenschaal of bakplaat. Overgiet
met de room en de melk. Breng op smaak met
peper, zout en tijm. Zet ± 40 minuten in een op
200 °C voorverwarmde oven.
2. Maak de appelmoes: schil de appels en snij ze in
blokjes. Smelt een beetje boter in een diepe pan
en voeg de suiker toe. Laat die lichtjes kleuren en
voeg de appels toe. Roer goed en breng op smaak
met de vanillesuiker en het citroensap. Sluit af
met een deksel en laat zachtjes garen. Roer tot de
appelblokjes uit elkaar zijn gevallen.
3. Verwijder het vel van de pensen en snij ze in dikke
plakken. Bak ze gaar in boter in een braadpan.
4. Serveer de pensen met de gratin en de appelmoes.
Witte pensen
WORDEN SINDS JAAR EN DAG
VERGELEKEN MET ZWARTE PENSEN, MAAR ZIJN EIGENLIJK
EEN TOTAAL ANDER PRODUCT. DE PENSEN ZIJN WIT
OMDAT ER BIJ DE BEREIDING GEEN VARKENSBLOED WORDT
GEBRUIKT.
MAART - APRIL - MEI 2022 I 61