1.
TRADITIONELE
PAASBROODJES
15
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
> 1 u.
gemiddeld
3 dl volle melk (+ 2 el extra)
50 g roomboter
500 g witte bloem + 75 g extra
1 theelepel zout
75 g suiker
7 g gedroogde gist
1 ei, opgeklopt
1 eetlepel arachideolie
50 g rozijnen
5 eetlepels water
3 theelepels abrikozenjam
1. Breng de melk aan de kook en haal van het
vuur. Voeg de boter toe en laat afkoelen.
2. Doe de bloem met het zout, de suiker en de
gist in een kom. Meng en maak een kuiltje in
het midden. Giet de melk met de boter erin,
samen met het opgeklopte ei. Kneed kort en
stort dan op een licht bebloemd werkvlak.
Kneed nog gedurende ± 5 minuten, tot je een
elastisch deeg hebt.
3. Bestrijk een kom lichtjes met olie en leg het
deeg hierin. Dek af met plasticfolie en laat
minstens 1 uur rijzen op een warme plek. Het
deeg moet verdubbelen in volume.
4. Voeg de rozijnen toe en kneed nog even door.
Laat afgedekt opnieuw 1 uur rijzen. Verdeel
in 15 gelijke balletjes. Verdeel ze over 2 met
bakpapier beklede bakplaten (of 1 grote). Zorg
dat er ruimte is tussen de balletjes, ze zullen
nog rijzen. Dek af met keukenhanddoeken en
laat nogmaals 1 uur rijzen.
5. Meng de rest van de bloem met
5 eetlepels water en schep dit in een plastic
diepvrieszakje. Maak hierin aan de onderkant
een piepklein gaatje. Zo kun je lijntjes
‘spuiten’ op de broodjes.
6. Maak op elk broodje een kruis. Bak
20 minuten in een op 220 °C voorverwarmde
oven.
7. Schep de jam in een pannetje en verhit op een
zacht vuur. Zeef eventueel, om fruitresten te
verwijderen.
8. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze
onmiddellijk met de jam. Laat afkoelen.
10
Lekker met
roomboter.
Je kunt de
broodjes op
voorhand (zonder
de jam) maken en ze
invriezen. Bak ze in dat geval
maar 15 i.p.v. 20 minuten, laat afkoelen en
vries in. Laat ze ontdooien en plaats ze
net voor het serveren nog 5 minuten in de
oven. Bestrijk dan pas met de jam.