UITPROBEREN
10.
Kruidenkwast
EEN LEUK IDEE ALS JE EEN
KRUIDENTUIN HEBT: ZELF EEN
KRUIDENKWAST MAKEN OM
JE VLEES, VIS, GEVOGELTE OF
GROENTEN MET OLIE IN TE SMEREN
TIJDENS HET GRILLEN.
Verfijnde
hapjes
12.
Heb je geen zin in grote
stukken vlees met overdadig
veel sausjes? Een barbecue
kan ook ‘fancy’: met delicate
lichte hapjes.
Snij een paar grote takken van je rozemarijn-, salie- en tijmstruik (of
koop enkele potjes kruiden in jouw Alvo-supermarkt). Bind deze vast
tot een ‘bloementuil’ met raffia, keukentouw of ijzerdraad. Dep met
het uiteinde in een kommetje olijfolie dat je eventueel met geperste
knoflook en citroenschil op smaak
hebt gebracht en wrijf over alles
wat aan het grillen is. Deze
kruidenkwast geeft een
heerlijk fris aroma aan
alle gerechten.
11.
Glaasje rosé erbij
LIBANESE
GEGRILDE
WORTELS
Een glas gekoelde rosé: geen drank roept zo duidelijk ‘zomer’!
4
MAAR WAT IS ROSÉ EIGENLIJK? EN HOE KIES JE
DE LEKKERSTE?
Voor alle duidelijkheid en om ieder misverstand uit de wereld te
helpen: rosé is géén mengeling van rode en witte wijn. Het is wijn van
rode druiven. Zodra de druiven geperst zijn, worden de schillen echter
sneller dan gebruikelijk verwijderd, zodat de kleur licht blijft. Dat heeft
ook een invloed op de smaak. Roséwijn is over het algemeen
kruidig en vrij strak, zeker als je een wijn kiest uit de
Provence, traditioneel de streek waar de meeste roséwijnen
gemaakt worden. Daarnaast zie je ook verschillende kleuren
in de fles. Hoe lichter
de kleur, hoe strakker
en droger de wijn.
Hoe donkerder, hoe
zoeter en fruitiger.
De donkere
roséwijnen komen
vaak uit iets
warmere streken,
de druiven
bevatten daardoor
meer suiker.
16
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
20 min.
makkelijk
1 bosje jonge wortels met loof
enkele eetlepels olijfolie
2 eetlepels honing
1 theelepel harissa
1 potje Griekse yoghurt
2 eetlepels tahin
½ citroen, sap
peper en zout
een handje grofgesneden pistachenoten
1 limoen, geraspte schil
1. Verwijder het loof tot 2 cm boven elke
wortel. Was de wortels en dep ze droog,
maar schil ze niet. Doe de wortels in een
kom en meng met olijfolie, honing en
harissa. Gril ze vervolgens mooi goudbruin
op de barbecue.
2. Meng de Griekse yoghurt met de tahin,
citroensap, peper en zout.
3. Leg de wortels op een schaal en
bedruppel met het yoghurtmengsel.
4. Werk af met de pistachenoten en de
geraspte limoenschil.