HELP!
ARTISJOK I SOS KITCHEN
SOS
kitchen
Zit jij met een prangende keukenvraag?
Stel ze aan het team van Artisjok!
STUUR EEN MAILTJE NAAR
[email protected]
“Ik bak sinds kort zelf brood en heb daarom
verschillende soorten bloem in huis. Onlangs zag ik
iets wat lijkt op SPINNENWEBBEN IN DE BLOEM. Wat
is dit?”
Cédric, Tienen
“Het is al enkele keren gebeurd dat ik mijn
SPAGHETTI VEEL TE LANG LAAT KOKEN.
Kun je daar nog iets anders mee doen
behalve wegsmijten?”
Steven, Hemiksem
Alvo-team: “We raden je aan om dit probleem
de volgende keer te vermijden door een
keukenwekker te gebruiken. Maar mocht het toch
nog eens gebeuren, kun je die pasta zeker nog
verwerken, want we houden bij Alvo niet van
verspilling. Meng de te gare pasta in
een kom met een paar geklutste
eieren, wat fijngesneden
lente-uitjes, reepjes ham
of zalm, een handje
geraspte kaas en
een scheutje
room. Bak
het geheel in
een pan met
antiaanbaklaag
tot een pastaomelet.”
Alvo-team: “Oei, je hebt last van meelmot. Een hardnekkig
insect dat houdt van bloem, brood, pasta en koekjes.
De meelmot is niet giftig, maar het is natuurlijk niet
hygiënisch. We raden je aan om alle aangetaste
bloem weg te smijten. Check ook de nog
ongeopende verpakkingen: de motjes kruipen
soms langs de onderkant naar binnen. Zie je
ergens heel fijn rag, zoals spinnenwebben?
Dan heb je prijs: weggooien. Reinig je kasten
zorgvuldig, ook de kieren. Bewaar je bloem
voortaan in glazen weckpotten met rubberen
ring: het is zowat de enige container waar ze niet
doorheen kunnen. Leg eventueel laurierblaadjes in
je kast: daar houden meelmotten niet van.”
“Mijn GEHAKTBALLETJES IN TOMATENSAUS zijn altijd zo stevig,
nooit lekker fluffy. Wat doe ik verkeerd?”
Lore, Genk
Alvo-team: “Als je balletjes rolt van gehakt zoals je het hebt gekocht, dan
krijg je zeker geen slechte balletjes, maar ze zullen inderdaad nogal vast en
vrij vlezig zijn. Je werkt beter met ‘aangemaakt’ gehakt. Meng het gehakt
met een ei, wat mosterd, een fijngesneden kort gestoofd (en afgekoeld) uitje
en een kopje paneermeel. Hou het gehakt ook zo luchtig mogelijk als je het
tot balletjes rolt: knijp het zeker niet te hard samen in je hand. Bak de balletjes
daarna op een niet te hoog vuur. Laat ze rustig garen en draai af en toe om.”
JUNI - JULI - AUGUSTUS 2022 I 71