ARTISJOK I 8 X HOOFDGERECHT
4|
ROSBIEF MET
RAS EL HANOUT
EN WEELDERIGE
GROENTEMENGELING
6
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
> 1 uur
gemiddeld
± 1,2 kilo rosbief
2 eetlepels ras el hanout
1 theelepel zout + extra
100 g boter
2 dl rode wijn
5 dl rundsfond, bokaaltje
1 dl room
1 bloemkool
1 stronk broccoli
¼ knolselder of 2 pastinaakwortels
enkele takjes rozemarijn
peper
1. Dep de rosbief goed droog met
keukenpapier en wrijf de buitenkant
volledig in met de ras el hanout en het zout.
2. Smelt de helft van de boter in een braadpan
en bak hierin de rosbief rondom rond mooi
bruin aan. Zet de volledige pan (of leg het vlees in
een ovenschotel) nog 40 minuten in een op 180 °C
voorverwarmde oven. Laat de rosbief daarna nog
minstens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
3. Blus de braadpan met de rode wijn en laat deze kort
inkoken. Voeg de fond en de room toe. Laat inkoken
tot een licht gebonden saus.
4. Snij de bloemkool, broccoli en knolselder in gelijke
stukjes. Bak deze aan in de rest van de boter, met
de rozemarijn. Breng goed op smaak met peper
en zout. Gebruik een grote braadpan of wok. De
groenten mogen nog een beetje beetgaar zijn. Voeg
tijdens het bakken eventueel een scheutje water toe
en doe een deksel op de pan, dan zijn ze sneller gaar.
5. Snij het vlees in dunne plakjes.
6. Serveer met de saus en de groenten.
Perez Cruz Réserva
Chili - Maipo Alto
95 % cabernet sauvignon 4 % syrah - 1 % cot - Rood – krachtig
Intense rode robijnkleur met opvallend veel
schittering. In de neus donkerzwart rijp fruit en
een lichte kruidigheid met zeker de paprikatoets.
Zachte, ronde gepolijste en frisse tannines.
ras el hano ut
Ras el hanout is een Marokkaanse
kruidenmengeling waarvan de naam
zoveel betekent als ‘het beste van de
winkel’. Elke handelaar heeft echter
zijn eigen samenstelling, waardoor
het overal dat tikkeltje anders smaakt.
Enkele hoofdingrediënten zitten er
uiteraard wel steeds bij: piment,
bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, foelie, nootmuskaat,
zwarte peper en kurkuma.
DECEMBER 2022 - JANUARI 2023 I 37