ARTISJOK I 8 X DESSERT
1. | BOOZY TRIFLE
MET FRAMBOZEN
8
> 1 uur
moeilijker
VOOR DE PUDDING:
• 250 ml volle melk
• 750 ml volle room
• 4 eetlepels suiker
• 1 laurierblad
• een snuifje nootmuskaat
• 6 eierdooiers
• 100 g bloemsuiker
VOOR DE AFWERKING:
• 300 g petitbeurrekoekjes
• 500 g frambozen
• 100 ml maderawijn
• 50 ml cognac
• 2 eetlepels chocoladeschilfers
1. Maak de pudding: giet in een steelpan de melk met 250 ml van de
room. Voeg het laurierblad en de nootmuskaat toe. Laat zachtjes
pruttelen en haal van het vuur. Verwijder het laurierblad.
2. Klop in een kom de eierdooiers met de suiker tot een vaste crème.
Gebruik hiervoor eventueel een keukenrobot. Voeg een beetje van de
hete melk toe en roer goed. Voeg beetje bij beetje, onder voortdurend
kloppen, de rest van de melk toe. Giet alles opnieuw in de steelpan
en laat op laag vuur verhitten. Blijf voortdurend roeren met een
houten lepel, tot het mengsel lichtjes is ingedikt. Dit duurt ongeveer
5 à 10 minuten. Giet het mengsel door een zeef in een kom. Leg een
vel plasticfolie recht op het oppervlak, zodat er geen hard vel kan
ontstaan. Laat volledig afkoelen in de koelkast. Klop de room stijf met
de bloemsuiker.
3. Tijd voor de afwerking. Neem een mooie glazen kom, het liefst op een
voet. Leg de helft van de koekjes en een derde van de frambozen op de
bodem. Druppel de helft van de maderawijn en de helft van de cognac
hierover. Overgiet met de pudding. Schik hierop de rest van de koekjes
en bedruppel met de rest van de maderawijn en de cognac. Verdeel
hier een derde van de frambozen over. Schep
hierop de pudding en werk af met de rest van
de frambozen en chocoladeschilfers.
4. Laat enkele uren in de koelkast staan.
Shortcut: pudding met poeder
uit een pakje.
DECEMBER 2022 - JANUARI 2023 I 47