ARTISJOK I SOS KITCHEN
“MET KERSTMIS IS HET TRADITIE DAT WE EEN UITGEBREID DINER MET EEN
VLEESGERECHT VOORZIEN. NU BRENGT ONZE DOCHTER HAAR NIEUWE
VRIEND MEE EN HIJ EET VEGETARISCH. WAT IS EEN NIET TE INGEWIKKELD,
VEGETARISCH GERECHT DAT TOCH VOLDOENDE FEESTELIJK IS EN DAT
OOK PAST BIJ DE BIJGERECHTEN DIE OP TAFEL KOMEN (KROKETTEN,
BOONTJES, WITLOOF)?”
Ria uit Kontich
Ontdek het recept van
veggie vol-au-vent op
HELP!
www.alvo.be
Alvo-team: “Een goede optie is een vegetarisch stoofpotje dat een beetje lijkt op
vol-au-vent. Je kunt het perfect op voorhand maken zodat je het enkel nog hoeft op te
warmen. Bak in een pan met veel bruisende boter champignons, eventueel aangevuld
met een mengeling van wilde paddenstoelen. Voeg sjalotjes en knoflook toe. Voorzie
hierbij enkele vegetarische vleesvervangers. Overgiet met een beetje groentebouillon
en een scheut room. Breng op smaak met peper en zout. Werk af met fijngesneden
bladpeterselie en een beetje citroensap.”
SOS
kitchen
Zit jij met een prangende keukenvraag?
Stel ze aan het team van Artisjok!
STUUR EEN MAILTJE NAAR
[email protected]
“ONLANGS KOCHT IK
GNOCCHI. IK DACHT
DAT HET PASTA WAS,
MAAR BLIJKBAAR IS
HET GEMAAKT VAN
AARDAPPELEN. WAT KUN JE
ER EIGENLIJK NOG MEE DOEN
BEHALVE SERVEREN MET PASTASAUS?”
“MIJN MAN HEEFT VAAK LAST VAN VERKOUDHEDEN.
IK LAS DAT KIPPENBOUILLON EEN NATUURLIJK
ANTIBIOTICUM IS. HELPT DAT ECHT? EN HEBBEN JULLIE
EEN EENVOUDIG RECEPT DAT IK KAN VOLGEN?”
Annelies uit Schoten
Alvo-team: “Het is inderdaad bewezen dat zelfgemaakte
kippenbouillon geneeskrachtige eigenschappen heeft. Leg een
hoevekip in een diepe kookpot. Voeg grof gesneden groenten,
zoals ui, prei, wortel, selder, knoflook en - als je het in huis hebt een stuk verse gember toe. Overgiet met water tot alles net
onder staat en voeg 1 eetlepel zout en 1 eetlepel geplette zwarte
peperbolletjes toe. Heb je laurier en tijm? Doe ook maar in de pot.
Breng zachtjes aan de kook en laat 1,5 uur pruttelen. Verwijder af
en toe het grijze schuim dat naar het oppervlak drijft. Zeef de soep
en vang het vocht op in een kom. Bewaar eventueel in weckpotten
in de koelkast. De groenten kun je weggooien, maar
vergeet niet om het vlees van de kip te plukken.
Dat kun je toevoegen aan de bouillon als je
deze opwarmt of meng met mayonaise
en maak er kipsalade van voor op de
boterham.”
Albert uit Sint-Truiden
Alvo-team: “De eenvoudigste manier om gekookte
gnocchi te serveren is met gesmolten boter, salie en
Parmezaanse kaas. Maar je kunt de gnocchi na het koken
ook aanbakken in een pan met boter of olijfolie, zodat
ze een krokant korstje krijgen. Geef er wat pesto bij. Je
kunt gnocchi trouwens ook zonder saus serveren als een
alternatief voor aardappelen, zeker bij een gerecht als
ossobucco of stoofvlees.”
DECEMBER 2022 - JANUARI 2023 I 65