ARTISJOK I TRENDS
wat is een
boter
‘butter board’?
zelf
Het begon allemaal op TikTok. Plots verschenen
uit het niets prachtige foto’s van houten
planken met daarop een dikke, romige laag
boter, afgewerkt met tal van smaakmakers. De
persoon die het concept lanceerde, is Justine
Doiron uit Brooklyn, een chef die het op haar
beurt zag bij Joshua McFadden. In een mum van
tijd ging het butter board viraal en zag je allerlei
variaties opduiken. Denk bijvoorbeeld aan een
laag boter die is afgewerkt met fijngesneden
lente-uitjes, honing, pijnboompitten en
limoenzeste. Of olijvenringen, kappertjes, rode
ui en fijngesneden peterselie. Daarnaast ligt dan
een berg dun gesneden stokbrood, waarmee
de gasten aan tafel heerlijk kunnen ‘smeren’.
De reden waarom het butter board plots zo
populair is, hoef je niet ver te zoeken. Het ziet er
geweldig mooi uit, het straalt fun uit én je kunt
er samen van eten (sharingtrend). Verder kun je
zo’n plank volledig vegetarisch maken, zeker een
extra bonuspunt. Om die reden zijn inmiddels
ook vegan butter boards ontwikkeld op basis
van pindakaas. Uiteraard kun je je creativiteit
de vrije loop laten en de boter vervangen door
roomkaas, hummus of zelfs choco.
Als je écht indruk wilt maken, koop je geen boter
maar maak je die zelf. Helemaal niet moeilijk,
gepiept in 10 minuten.
maken
DIT HEB JE NODIG:
1 liter volle room (40 %)
ZO MAAK JE HET:
• Giet de room in een grote, diepe kom en klop met een
garde tot slagroom.
• Blijf verder kloppen en je zult zien dat de slagroom
begint te splitsen.
• Blijf doorgaan tot de room volledig is gesplitst in gele
vetbolletjes en een melkachtige vloeistof. De vloeistof
is karnemelk, die je kunt opdrinken.
• De vetbolletjes schep je in een zeef.
• Spoel goed met ijskoud water en laat volledig
uitlekken. Kneed de bolletjes samen tot een blok
boter.
• Voeg eventueel wat zout toe.
• Verpak de boter in vetvrij papier en bewaar in de
koelkast of gebruik onmiddellijk.
Ook wij gingen aan de slag en dit is
het resultaat.
HEB JE EEN KEUKENROBOT?
DAN IS HET NOG MAKKELIJKER OM
DE ROOM TOT BOTER TE KLOPPEN.
TIPS & TRICKS
• VOEG STEEDS EEN ZUURTJE TOE
(BV. CITROENSAP), ALS CONTRAST MET HET
VET VAN DE BOTER.
• VOEG JE ZOUT TOE? GEBRUIK DAN GEEN
FIJNGEMALEN KEUKENZOUT (DAT IS TÉ ZOUT)
MAAR FLAKY ZOUTSCHILFERS.
• VOEG VEEL VERSE KRUIDEN TOE.
• EETBARE BLOEMEN ZIJN EEN
MOOIE AFWERKING.
Voor je begint
• LEG VERSCHILLENDE
BOTERMESJES NAAST HET BUTTER
BOARD, ZODAT HET EEN BEETJE
HYGIËNISCH BLIJFT.
✓
Gebruik boter van een goede kwaliteit, het liefst gezouten.
Gebruik geen margarine.
✓
✓
De boter moet op kamertemperatuur zijn, zodat ze goed smeerbaar is.
Werk het butter board pas op het laatste moment af en serveer meteen.
JANUARI - MAART 2023 I 23