ARTISJOK I WEEKMENU
4
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
45 min.
*HOE VERSNIJD JE EEN KIP?
ROMIGE KIP MET
SPINAZIE EN PUREE
gemakkelijk
1 volledige kip
50 g boter
peper en zout
1 ui, in fijne ringen
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 glas witte wijn
2 dl room
een pakje diepvriesspinazie (natuur), ontdooid
25 g geraspte parmezaan
± 1 kilo bloemige aardappelen
± ½ l melk
nootmuskaat
1. Snij de filets en de bouten van de kip*. Verpak het
overgebleven karkas in plasticfolie en bewaar in
de koelkast. Hiervan trekken we bouillon voor de
maaltijdsoep van dinsdag.
2. Smelt de helft van de boter in een braadpan. Bak
hierin de stukken kip mooi goudbruin aan. Breng
alles goed op smaak met peper en zout. Bak de
filets 5 minuten per kant en haal ze dan even uit
de pan. Bak de bouten 5 minuten langer per kant.
Haal nu ook de bouten uit de pan.
3. Bak de ui en de knoflook glazig in dezelfde pan.
Blus met de wijn. Laat even opkoken. Voeg de
room toe en breng aan de kook.
4. Voeg de stukken kip terug toe aan de pan en laat ze
nog enkele minuten sudderen in de roomsaus.
5. Voeg de spinazie en de parmezaan toe en meng
goed. Laat alles goed doorwarmen.
6. Kook intussen de geschilde aardappelen gaar
in lichtgezouten water. Giet af en laat even
uitdampen. Voeg de melk toe aan de aardappelen
en de rest van de boter. Breng op smaak met peper,
zout en nootmuskaat. Stamp tot puree.
7. Serveer met de romige kip.
BESPARINGS
MET ÉÉN KIP MAAK
JE DRIE HEERLIJKE
MAALTIJDEN!
• Leg een vochtige keukenhanddoek
op het aanrecht (zo zal de snijplank
niet verschuiven). Leg hierop een
snijplank met daarop de kip. Zorg
ervoor dat je een goed scherp mes
hebt.
• Trek een van de bouten naar buiten.
Snij met het mes de bout los, blijf
daarbij dicht tegen het karkas. Op
een bepaald moment kom je bij een
bot. Zoek het gewricht waarmee de
bout bevestigd is aan het karkas. Snij
door dit gewricht de bout los.
• Doe hetzelfde met de andere bout.
Je kunt de twee bouten heel laten, of
ze ook nog eens doormidden snijden
in een boutfilet en een drumstick.
Ook hier moet je op zoek gaan naar
het gewricht waarmee de twee delen
aan elkaar zijn bevestigd. Snij door
het gewricht.
• Snij nu de filets van het karkas. Begin
bovenaan bij de ruggengraat. Maak een kleine
inkeping net naast de ruggengraat en snij
dicht langs het karkas naar beneden, tot je
de volledige filet met het vleugeltje kunt
verwijderen. Doe hetzelfde met de andere
kant.
• Snij de vleugels van de filets. Je kunt deze
mee opbakken in de pan of toevoegen aan het
karkas waar je later bouillon van trekt.
• Het is niet erg als er nog vlees aan het karkas
zit, dit gebruik je nadien in de soep.
TIPS
1.
HET VLEES GEBRUIK
JE IN DE ROMIGE
STOOFSCHOTEL.
2.
MET HET KARKAS TREK JE
EEN KRACHTIGE BOUILLON
DIE DE BASIS VORMT VAN DE
MAALTIJDSOEP VOOR DINSDAG ...
3.
... ÉN DE
RISOTTO VOOR
DONDERDAG.
JANUARI - MAART 2023 I 59