HELP!
ARTISJOK I SOS KITCHEN
“Je leest altijd dat je eieren moet bakken in een
pan met antiaanbaklaag, maar zo’n pan heb ik niet
in huis. Lukt het ook in een gewone pan, waarin je
bijvoorbeeld biefstuk bakt?”
Nancy, Leuven
Alvo-team: “Wat een goede vraag! Wij zijn namelijk fan
van spiegelei dat gebakken is in een gewone kleefpan (het
omgekeerde van een pan met antiaanbaklaag). Zet de pan op
het vuur en laat deze zonder vetstof (dit is heel belangrijk!)
echt goed heet worden. Test even of je je hand boven de pan
kunt houden: zodra dit pijnlijk wordt, is je pan klaar voor
het ei. Voeg een klontje boter toe aan de pan. De vetstof zal
onmiddellijk beginnen smelten en sissen, dus zorg ervoor
dat je je eitjes bij de hand hebt. Zodra de boter volledig
is gesmolten en niet meer schuimt, breek je één of twee
eieren in de pan (of giet 3 geklutste eieren in de pan voor
een omelet). Wacht even af. De eieren zullen meteen hevig
beginnen bakken. Na 1 à 2 minuten komt de onderkant van
de eieren vanzelf los van de pan. Draai ze om als je niet houdt
van een lopende dooier of schep meteen op je bord.
Het resultaat? Een enorm smakelijk ei met een
lekkere crispy onderkant en een zachte
bovenkant.”
“Ik heb een groot stuk goudakaas gekocht met de bedoeling
om er plakjes van te snijden. Maar ik merk dat ik het hele stuk
niet verwerkt krijg vooraleer de kaas slecht wordt. Kan kaas
eigenlijk worden ingevroren?”
Laura, Kontich
Alvo-team: “Een groot stuk kaas in de diepvriezer bewaren, raden we
niet aan. Net zoals bij andere zuivelproducten (room, melk, yoghurt)
zul je merken dat vriestemperaturen de textuur van de kaas zodanig
veranderen, dat deze niet meer zo
lekker is om op de boterham te
leggen. Wat je eventueel wel kunt
doen, is de kaas fijn raspen en dan
invriezen. Verwerk deze geraspte
kaas in kaassauzen of om
ovenschotels te gratineren. De
smaak van de diepgevroren kaas
zal versmelten met de andere
ingrediënten en dan merk je er
eigenlijk niets meer van.”
SOS
kitchen
Zit jij met een prangende keukenvraag?
Stel ze aan het team van Artisjok!
STUUR EEN MAILTJE NAAR
[email protected]
“IK LAS ONLANGS DAT HET ETEN VAN
PEULVRUCHTEN HEEL GEZOND IS. DAAROM HEB
IK UIT NIEUWSGIERIGHEID GEDROOGDE BLONDE
LINZEN GEKOCHT, MAAR EIGENLIJK WEET IK
NIET PRECIES HOE IK DEZE MOET KLAARMAKEN.
HEBBEN JULLIE GOEDE TIPS?”
Andy, Schoten
Alvo-team: “Linzen zijn niet alleen gezond, maar ook
heel lekker. Ze moeten wél op de juiste manier worden
bereid. Dit betekent: laten koken tot ze zacht zijn maar
ook niet verder dan dat, anders worden ze papperig. Heel
concreet: gebruik voor twee personen één mok linzen.
Schep deze in een diepe pan en overgiet met water tot
alles goed onder staat. Gebruik enkele aromatische
smaakmakers zoals peper, zout, laurier, verse tijm,
een teentje knoflook ... en breng aan de kook. Laat
± 45 minuten zachtjes pruttelen en proef dan één linze.
Als deze beetgaar is, dan mogen de linzen door een
zeefje worden afgegoten. Als je ze op voorhand enkele
uren hebt geweekt in koud water, zal de kooktijd korter
zijn. Gebruik de linzen bijvoorbeeld in een salade met
babyspinazie, gegrilde kip en feta. Of voeg ze toe aan
een vegetarische spaghettisaus of soep. Of serveer ze
als groente met wat gekaramelliseerde ui, een scheutje
olijfolie, peper en zout.”
JANUARI - MAART 2023 I 73