21
Waldkornbroodjes
met spreads
Moeilijkheid:
Brood Bereiden: 30 minuten | Wachten: 110 minuten
Spreads Bereiden: 20 minuten | Wachten: 35 minuten
Zo ga je te werk:
1. Kneed het deeg
Voeg de broodmix, de gist en het water samen.
Kneed 15 minuten met de hand of met een
broodbakmachine. Of kneed 10 minuten met een
keukenrobot.
2. Laat rijzen
Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het
50 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3. Vorm 2 broodjes
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Druk
beide plat. Sla de zijkanten schuin naar binnen
zodat je twee trapeziums krijgt. Rol het ene deeg
strak op tot een stokbrood van zo’n 40 cm. Rol
het andere deeg even strak op tot een ovaal
broodje.
4. Decoreer met bloem
Bestrijk beide deegstukken lichtjes met water. Rol
ze door wat bloem. Bekleed een bakplaat met
bakpapier en leg de broodjes erop.
5. Laat rijzen
Dek beide degen af en laat 10 minuten rijzen op
kamertemperatuur.
6. Maak insnijdingen
Maak met een scherp mes schuine insnijdingen in
het stokbrood. Snijd het ovale broodje in als een
korenhalm.
7. Laat rijzen
Dek opnieuw af en en laat nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
8. Bak de broodjes
Bak de broodjes 20 minuten op 200 °C. Laat ze
afkoelen op een rooster.
9. Maak wortelspread
Kook de cashewnoten 30 minuten in water. Doe
de wortelen, de ui, de knoflook en de gember in
een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en kruid
met peper en zout. Gaar 35 minuten in de oven
op 200 °C, tot de groenten zacht zijn en lichtjes
bruin kleuren. Doe de inhoud van de ovenschaal
in de blender. Voeg de cashewnoten, het piment
en het citroensap toe. Blend tot een massa met
fijne stukjes.
10. Maak komkommerspread
Voeg alle ingrediënten voor de komkommer
spread samen en meng goed. Breng op
smaak met peper en zout. Werk af met stukjes
komkommer en muntblaadjes.
11. Maak zalmspread
Meng de roomkaas, de yoghurt, het citroensap
en de mierikswortelcrème in een kom. Kruid met
peper en zout. Roer de fijngesneden zalm door
het mengsel en voeg de bieslook toe. Garneer
met extra bieslook.
12. Serveer de broodjes
Snijd het brood in brede plakken. Bestrijk met de
spreads en decoreer naar keuze.
TIP
Rooster de broodjes vlak voor
het serveren op de barbecue.