ARTISJOKKEN
Polenta met
artisjokharten,
erwten en crumble
4 personen - Voorbereiding 20 min
Bereiding 25 min - Makkelijk - €
Een artisjok bevat veel voedingsstoffen:
ze is rijk aan vezels, mineralen en
antioxidanten, maar ook aan vitamines
C en B en ijzer. Artisjok staat bekend
als vochtafdrijvend middel en werkt
tegen vermoeidheid. Ze bevat weinig
calorieën (zo’n 40 kcal per 100 g) en is
goed voor de vertering en darmtransit.
1 citroen I 4 artisjokken I 250 g diepvrieserwten I 50 g amandelen I 75 g panko I
2 el kappertjes I 1 handvol munt I
olijfolie I peper, zout
VOOR DE POLENTA
400 ml groentebouillon I 400 ml halfvolle
melk I 240 g polenta I 100 g geraspte
Parmezaanse kaas
aadje: als dat makk
elijk l
n een bl
a
a
osko
Trek
mt,
is d
ea
rt
isj
o
k
ar.
ga
1 Pers de citroen uit. Giet 1 l koud
water in een kookpan en voeg het
citroensap toe. Voeg ook wat zout en
2 el olijfolie toe. Snij de bovenste helft
van de artisjokken (puntige kant) af.
Verwijder de buitenste bladeren tot aan
de malsere, lichter gekleurde blaadjes.
Snij de stelen weg maar laat 3 cm
zitten. Schep er met een lepeltje het
hooi uit, snij de artisjokharten in vieren
en leg ze in het water met citroensap.
Zet het deksel op de pan en breng aan
de kook. Zet het vuur wat lager en laat
10 à 15 min koken. Voeg voor de laatste
minuut de erwten toe.
2 Maak de crumble: hak de amandelen grof en rooster ze 1 min in een
scheutje olijfolie. Voeg de panko toe,
kruid met peper en zout en bak al
roerend tot de panko goudbruin kleurt.
Zet de pan van het vuur en laat wat afkoelen. Hak de kappertjes en de munt
fijn en schep ze door de crumble.
3 Giet de bouillon, de melk en de
polenta in een kookpan en warm op
een matig vuur op. Roer af en toe zodat
de polenta niet aan de bodem kan
kleven. Zet de pan van het vuur zodra
de polenta gaar is en voeg de Parmezaanse kaas toe. Kruid met peper en
zout en meng. Verdeel de polenta over
diepe borden, schik er de groenten op
en bestrooi met de crumble.
12
Carrefour Food Magazine | juni 2022
PER PORTIE
711 KCAL
24 G VETTEN
90 G KOOLHYDRATEN
24 G SUIKERS
8,8 G VEZELS
30 G EIWITTEN
ARTISJOKBODEM
OF -HART?
De bodem is bovenaan
wat hol en vormt de
basis van de artisjok.
Het hart is de kern,
bestaande uit de
bodem, het hooi en
een deel van de korte,
malse binnenste
bladeren.