“Tussen de pluk en
de levering aan de winkel
zitten maximaal 24 u.”
Pascal De Schrijver
Category Manager fruit en groenten bij Carrefour
10 jaar samenwerking
“Wij werken al 10 jaar samen met de familie Vlaemynck. Het is een echte
lange termijn-samenwerking, een correcte relatie waardoor onze klanten
kunnen genieten van Belgische tomaten die met respect voor het milieu
werden geteeld. Samen gaan we rond de tafel zitten om te bepalen welke
variëteiten geteeld zullen worden en hoe ze worden geteeld om die vaste,
heerlijke tomaten te krijgen met hun volle en authentieke smaak, helemaal
conform alle vereisten van de Kwaliteitsketen Carrefour.”
>>
EEN PRECISIEWERKJE
Tomaten kweken is intens en
delicaat werk. De planten moeten
voortdurend gesnoeid worden
om zowel licht als ruimte optimaal
te benutten, want die bepalen de
kwaliteit. “De planten moeten veel
energie krijgen om te bloeien en
later de tomaten te laten rijpen.
Dat is een balans tussen de juiste
dosis water, ruimte, warmte en licht.
Daaraan danken onze tomaten hun
smaak, kleur en ideale textuur”, legt
Tom uit. Ook de pluk luistert nauw:
te vroeg en de tomaten zien er niet
goed genoeg uit voor in de winkel; te
laat en ze zijn overrijp.
Tom: “Ook de versheid telt: tussen de
pluk en de winkel ligt maximaal 24 u,
conform de vereisten van het lastenboek van Kwaliteitsketen Carrefour.”
58
Carrefour Food Magazine | juni 2022
VAN TOMAAT NAAR
OMEGA-BAARS,
HETZELFDE WATER
Het is een verbazingwekkende
samenwerking die hier in OostVlaanderen is ontstaan. Een slim,
ecologisch partnerschap dat een
band smeedt tussen een tuinbouwer
en een viskweker. Het water dat
opgevangen worden op de daken van de
tomatenserres dient namelijk niet alleen
om de planten te gieten.
Dankzij een ecologisch circulatiesysteem wordt het overschot afgeleid
naar de bassins van viskweker Stijn
Van Hoestenberghe, vlak naast de
serres. Stijn kweekt er de Omegabaars
Kwaliteitsketen Carrefour, een vis die van
nature rijk is aan omega 3.
“Het water van de serres komt ook in
onze bassins terecht”, legt de viskweker
uit. “Wij zuiveren het, en de resten gaan
als bemesting terug naar de tomaten.
De biologische filters van de bassins
zorgen dat de vis groeit zonder antibiotica
of hormonen. Dat geeft een gesloten
systeem zonder impact op de natuur.”
Gevulde tomaten
met rillettes van
baars
4 personen
Voorbereiding 15 min
Bereiding 10 min - Makkelijk - €
300 g filets van omegabaars I 4 dikke
tomaten I 100 g halfvolle verse kaas I
2 takjes dragon I 3 takjes bladpeterselie
I 10 sprietjes bieslook I 1 citroen I olijfolie
I witte peper, zout
1 Bak de baars in een scheutje
olijfolie tot hij goed gaar is. Laat
afkoelen. Snij de tomaten onderaan
kruiselings in en dompel ze 15 à
30 seconden in kokend water. Spoel
ze onder koud water en pel ze. Snij
er een hoedje af (ongeveer 1/3 van
de hoogte). Hol de tomaten voorzichtig uit, kruid de binnenkant met
zout en zet ze ondersteboven op
een rooster, zodat ze goed kunnen
uitlekken.
2 Plet de vis en meng met de
kaas. Hak de dragon en de peterselie en snipper de bieslook. Voeg de
kruiden toe aan de vis en meng met
het sap van 1/2 citroen, 1 el olijfolie
en peper en zout.
3 Vul de tomaten met de rillettes
en zet tot gebruik in de koelkast.
PER PORTIE
235 KCAL
15 G VETTEN
7,2 G KOOLHYDRATEN
5,6 G SUIKERS
3 G VEZELS
17 G EIWITTEN