Subtiele
smaakmakers
Verse kruiden voegen een subtiel aroma toe
aan al je zomerse gerechten. Bij Carrefour
worden ze in België gekweekt, en zitten ze nu in
een nieuwe, duurzame verpakking.
GEURIG
VERFRISSEND
PASSE-PARTOUT
BLOEMIG
ZUIDERS
EXOTISCH
Zijn naam betekent echt 'draak', want in
de Middeleeuwen dacht men dat dragon
goed was om giftige beten (in theorie
ook van draken...) te verzorgen. Dit kruid
komt oorspronkelijk uit Azië en is erg
geurig, met een intens aroma en een
sterke, anijsachtige smaak. Die smaak
wordt niet zwakker bij bereiding, dus
wees altijd spaarzaam met het gebruik.
Lekker in koude of warme sauzen met
eieren, asperges, champignons. Perfect
in combinatie met vis en wit vlees.
Hij is rijk aan vitamine K en wordt
van oudsher beschouwd als een
geneeskrachtige plant. Zijn naam komt
zelfs van het Latijnse 'salvare', dat
genezen betekent. De geur en smaak
zijn zeer aromatisch, bijna bloemig, en
bijzonder geschikt om varkensvlees
en kalfslever op te peppen. Gaat goed
samen met pompoen, aubergine en
aardappelen, en geeft een beetje pit
aan je vinaigrettes, rijst en pasta. Ook
verrukkelijk gefrituurd in hete olie.
42
Carrefour Food Magazine | zomer 2022
Munt, dat is het toppunt van frisheid!
Hij is uiterst geurig en een van de
meest gebruikte keukenkruiden, zowel
voor hartige schotels, als voor zoete
gerechten, drankjes, cocktails, koud én
warm. Uitzonderlijk smakelijk bij groene
groenten (courgettes, erwten, boontjes,
spinazie…), bij aardbeien, meloen en
perziken. Probeer hem ook eens in een
avocadosalade met citroensap, of als
kruidenthee met kaneel.
Met zijn bladeren die ruiken naar kamfer
en een pikante, uitgesproken smaak
hebben, geeft rozemarijn je gerechten
een typisch mediterraan aroma. Hij is
zeer aromatisch en moet voorzichtig
worden gedoseerd, anders zou hij
andere ingrediënten overdonderen.
Perfect bij lamsvlees, varken, gevogelte,
rundsvlees... maar ook bij gegrilde
groenten of gesmolten kaas. Voor een
verfijnde smaak in je barbecueschotels
leg je takjes rozemarijn tussen de
gloeiende kool, of gebruik je ze als
spiesjes (zie recept op pagina 47).
Rijk aan antioxidanten en vitamines A en
C, maar peterselie voegt vooral frisheid
toe aan gerechten. Bladpeterselie kies
je voor zijn extra uitgesproken smaak en
omdat hij bereidingen goed verdraagt.
Krulpeterselie is wat fragieler en wordt
vooral als afwerking gebruikt. Peterselie
verwerk je in een kruidentuiltje, in
salades en omeletten, als smaakmaker
bij kaas, gefrituurd bij garnaalkroketten,
maar ook in een zogenoemde persillade,
een mix van peterselie en knoflook.
Met zijn bijzondere, lichte anijssmaak
geeft koriander een originele toets
aan je schotels. Hij heeft een hekel
aan opwarmen en verliest dan snel zijn
smaak. Daarom wordt altijd aangeraden
hem op het eind van een bereiding toe
te voegen of er pas aan tafel een gerecht
mee af te werken. Uitstekend bij vis en
zeevruchten, en een geurige toets bij
alle soorten rijst, pasta, tajine en omelet.
Probeer hem ook met knoflook, gember
of kokosmelk. En waarom niet als dessert
in een fruitsalade, ijs of citroentaart.