onze tips
Je energie
op dieet
Energie besparen? Alle beetjes helpen!
Hier zijn een aantal tips om je energieverbruik te
beperken.
Bereiding
in een pan?
slim consumeren
WATER
OPWARMEN
Heb je maar een kop heet water nodig?
Gebruik dan de microgolfoven. Voor meer kopjes
is de waterkoker ideaal: die slaat automatisch af
zodra het water kookt en is ook zuiniger voor een
groter volume water.
Koelkast en
diepvriezer
HET JUISTE FORMAAT
Pas de grootte van je kookpannen aan het
formaat van je kookplaten aan. Is de pan te
klein, dan ontsnapt er warmte langs de rand
in plaats van dat de bodem verhit wordt.
Een te grote pan vraagt dan weer meer tijd
om te verhitten en zorgt evengoed voor
energieverlies.
ZET ER EEN DEKSEL OP
Zet altijd een deksel op je kookpannen.
Dat versnelt het kookproces en verbruikt
tot 4 keer minder energie. Kies bij voorkeur
glazen deksels: zo kan je de bereiding
volgen zonder het deksel op te tillen en zo
energie verloren te laten gaan.
DE JUISTE HOEVEELHEID
|
ALLES IN DE
VAATWASSER
Hoewel het afhangt van hoe je
een handafwas doet, wordt als
algemene regel aangenomen
dat de vaatwasser zuiniger is.
Als je met de hand afwast, kan
je tot 4 keer meer water en
energie verbruiken dan in de
vaatwasmachine.
Vul je vaatwasser altijd
maximaal, zodat hij minder
vaak moet draaien, en gebruik
zoveel mogelijk het ecoprogramma.
Gebruik precies de juiste
hoeveelheid water om rijst
en groenten te koken. Hoe
meer vloeistof verwarmd
moet worden, hoe langer
het duurt voor ze kookt.
Dit zijn de meest energievretende
elektrische toestellen. Ze slokken ongeveer 20% op van het totale verbruik
aan elektriciteit van een huishouden.
Benut ze dus optimaal. Plaats ze niet
vlakbij een warmtebron (radiator,
kookfornuis...). Ontvries ze om de 3
maanden: een ijslaagje van meer dan
3 mm zorgt voor 30% meerverbruik.
En waak erover dat ze goed gevuld zijn, want een lege koelkast of
diepvriezer verbruikt extra energie.
Haal voedsel op
tijd uit de koelkast
Door voedsel 15 à 20 min voor gebruik uit de koelkast te halen, warm je
het wat op en vraagt het dus minder
energie bij de bereiding. Diepgevroren voedsel haal je ‘s avonds uit de
vriezer en leg je onderin de koelkast.
En omdat dat nu eenmaal koude
aanbrengt, verbruikt de koelkast ook
wat minder.
Carrefour Food Magazine | november 2022
27