Vervallen, wat betekent dat?
Too Good To Go is een app die pakketten onverkochte
producten aanbiedt tegen verlaagde prijzen, om te
voorkomen dat ze zouden worden weggegooid. Het is
ook een initiatief dat wil sensibiliseren tegen
voedselverspilling, vooral wat vervaldata betreft.
Gooi je een product in de vuilnisbak
zodra het zijn vervaldatum bereikt?
Dan heb je het helemaal verkeerd
voor. En dat is goed nieuws voor je
budget, voor de economie en voor
de planeet. Volg je even mee?
VERVALDATA
BEGRIJPEN
Op de meeste voedingsproducten
staat een verbruiksdatum. “Verbruiken tot... “ wordt het meest
vermeld op verse producten die relatief snel bederven, zoals vis, vlees,
zeevruchten... Na die datum wordt
afgeraden ze nog te eten, omdat er
een risico voor de gezondheid is.
Respecteer ook zeker deze adviezen op de verpakking: verbruiken
binnen de xx dagen na opening, koel
bewaren na opening…
“Bij voorkeur gebruiken voor…”
betekent gewoon dat na die datum
de optimale kwaliteit van het
product niet langer wordt gegarandeerd. Het blijft perfect eetbaar,
maar het is mogelijk dat de smaak
iets veranderd is.
VERTROUW OP JE
ZINTUIGEN
Is de datum “bij voorkeur gebruiken
voor” overschreden, dan wil dat
dus niet zeggen dat het product rijp
is voor de vuilnisbak. Om voedselverspilling te voorkomen, heeft Too
Good To Go samen met verschillende spelers uit de voedingssector
een pictogram ontwikkeld dat je
moet aanmoedigen je zintuigen te
gebruiken voor je overweegt het
weg te gooien. Bekijk hoe het product eruitziet, ruik eraan en proef
het. Alles normaal? Geniet er dan
zeker van !
Meer dan 8.000 producten in België dragen het pictogram al, en het
wordt in ruim tien landen in Europa
ingevoerd. Maar alleen de Europese
Unie kan echt de wettelijke regels
aanpassen rond de versheidsdata.
BEDORVEN OF NIET?
Bedorven plekken? Bepaalde voedingsmiddelen kan je nog perfect
gebruiken als je het beschadigde
deel wegsnijdt: droge worsten,
ham, kazen met harde korst, harde
vruchten en groenten (wortelen,
bonen). Ander voedsel kan je dan
weer beter niet meer eten zodra het
sporen van bederf vertoont. Dat is
het geval voor gekookte ham, worstjes in blik, yoghurt, room, kaas met
zachte korst, bereide schotels en
malse vruchten en groenten (champignons, tomaten, aardbeien...).
“Zet je zintuigen aan het werk
om geen voedsel te verspillen.”
48
Carrefour Food Magazine | november 2022