GIDSJE VOOR
Hoe bewaar je
bloem?
• Hoe geraffineerder (witter) de
bloem, hoe langer ze bewaart.
• Bewaar bloem op een droge,
frisse plek buiten het bereik
van licht, warmte en vocht.
BLOEM
Bewaring, gebruik, types: alles
wat je moet weten over bloem!
• Temperatuurschommelingen
kunnen condensatie en dus
vocht veroorzaken, de grootste vijand van bloem.
• Giet verse bloem niet bij de
oude: een bodempje oudere
bloem kan buiten datum of
beschimmeld zijn en de verse
aantasten.
Tenminste
houdbaar tot
Voltarwemeel
T110 Carrefour
Bio is minder
geraffineerd en een
half-volkorenbloem.
Beter voor ons organisme
maar moeilijker om te
bewerken. Meng ze met
T45 of T55.
Bloem heeft geen vervaldatum, wel een vermelding
tenminste houdbaar tot: als het product bewaard werd
in perfecte omstandigheden en de verpakking is niet
beschadigd, is ze niet ongeschikt voor consumptie.
Ze zal wel minder goed rijzen dan verse bloem.
T45
de witste, voor fijn
gebak.
Verschillen in
tarwebloem
T45
versterkt
voor gebak.
T55
T65
T80
T110
T150
T170
basic wit, voor alle
gebruik.
Tarwebloem wordt het vaakst
gebruikt om te bakken. Het is
geraffineerde bloem die gluten
bevat. De “T”is de afkorting
van “type”. Er staat altijd een
cijfer achter dat de graad van
raffinage aangeeft:
hoe lager het getal, hoe
geraffineerder de bloem.
IN DE REKKEN
BIJ CARREFOUR
half-volkoren of ‘bruine
bloem’, perfect voor
brood.
volkoren, om te mengen
met witte bloem voor
bruin brood.
Tarwebloem T45 en T65
Carrefour zijn heel zuivere soorten
bloem. Ze bevatten haast geen zemelen,
en dus weinig vezels, maar wel veel
koolhydraten. Heel fijne bloem, makkelijk
te bewerken en ideaal voor gerezen deeg
(brood, brioche, bladerdeeg...), cakes en
verfijnd gebak met een subtiele smaak
(madeleines, financiers, cake met groene
thee...) en voor taartdeeg met boter.
wit, maar niet geschikt
voor gebak.
half-volkoren, om te
mengen met witte
bloem.
extra volkoren, om
te mengen met witte
bloem.
VOLKORENBLOEM
s
u
Hoe meer volkoren de bloem is, hoe meer
authentieke smaak ze heeft, hoe meer voedingsstoffen ze bevat, en dus hoe voedzamer
en beter ze is voor de gezondheid.
Hoe meer volkoren de bloem is, hoe
lastiger ze rijst, en dus geeft ze compactere
bereidingen. Daarom wordt ze voor sommige
bereidingen gemengd met witte bloem.
Zelfrijzend bakmeel
Carrefour en tarwebloem
met rijsmiddel Carrefour
Original bevatten al bakpoeder, dat
hoef je dus niet meer toe te voegen. Ze
laten gebak goed rijzen en zijn geschikt
voor alle bereidingen die moeten rijzen:
gebakjes, cake, pizzadeeg, brood, brioche,
beignets, pannenkoeken, muffins…
Carrefour Food Magazine | april 2023
47