PROEF HET SEIZOEN
STOEMP VAN RAPEN
EN SPINAZIE MET HAZELNOTEN
CARPACCIO VAN RAPEN
MET GRIJZE GARNALEN
15 MIN + 30 MIN KOOKTIJD GEMAKKELIJK
15 MIN (+ 5 MIN RUSTTIJD) GEMAKKELIJK
€€€ 4 PERS.
€€€ 4 PERS.
297
KCAL/
PORT.
Vetten: 25 g - Koolhydraten: 9 g
240
KCAL/
PORT.
Vezels: 8 g - Eiwitten: 5 g
Schil 2 bussels rapen, snijd ze in
blokjes en doe ze in een kookpot. Giet
er koud water bij tot ze net onder staan
en breng aan de kook. Laat ± 30 min op
een matig vuurtje sudderen tot volledige
verdamping van het water en haal de
kookpot van het vuur. Voeg meteen
200 g jonge spinazieblaadjes
toe, samen met 6 el olijfolie, en
plet alles met een pureestamper.
Breng de groentepuree verder op
smaak en besprenkel ze met enkele
druppels hazelnootolie. Gril 50 g
grofgehakte geroosterde hazelnoten
zonder toevoeging van vetstof in een
antiaanbakpan, met een beetje zout en
Espelettepeper. Bestrooi er de stoemp
mee en serveer.
Er bestaan veel manieren om deze superstoemp
te proeven: als bijgerecht bij wild, rood vlees,
gegrilde vis … keuze genoeg!
LINZENSALADE MET RAPEN
EN COPPA
25 MIN GEMAKKELIJK
357
KCAL/
PORT.
Vetten: 17 g - Koolhydraten: 6 g
€€€ 4 PERS.
Vetten: 18 g - Koolhydraten: 28 g
Vezels: 8 g - Eiwitten: 16 g
Vezels: 2 g - Eiwitten: 14 g
Rasp de zeste van 1 biocitroen fijn en
houd apart. Schil 4 grote rapen en snijd
ze met de mandoline in heel fijne plakjes.
Doe ze in een slakom en besprenkel ze
met het sap van 2 biocitroenen (dus
ook van de geraspte citroen). Meng met
4 el olijfolie, peper en zout. Laat 5 min
rusten. Laat de plakjes uitlekken en
schik ze mooi op de borden. Roer
180 g natuuryoghurt (1 pot) onder de
rest van de dressing en breng verder op
smaak. Besprenkel de carpaccio met
een beetje dressing en een scheutje
olijfolie. Bestrooi ze met geraspte
citroenzeste, verdeel er 200 g gepelde
grijze garnalen bovenop en kruid met
peper. Werk af met fijne citroenschijfjes
en met de plukjes waterkers. Dien
meteen op.
Mag het nog chiquer zijn? Werk je carpaccio af
met zalmeitjes en/of vervang de citroenschijfjes
door frambozen of rode bessen in de zomer.
Kook 160 g groene biolinzen met
4,8 dl water volgens de instructies op de
verpakking. Schil 1 bussel rapen, snijd
ze in kleine partjes en voeg ze 5 min
voor het einde van de kooktijd toe. Hak
1 sjalot fijn en meng ze in een kom met
1 klein geperst teentje knoflook,
3 el water, 1 el mosterd, 3 el witte
balsamicoazijn, 1 el alcoholazijn en
4 el slaolie. Voeg 1 gehakte bussel
bieslook toe en breng verder op smaak.
Giet de linzen en de rapen af. Spoel ze
grondig met koud water, meng ze met
de dressing, verdeel er 80 g ‘ultrafijne’
coppa taste of Inspirations bovenop
en serveer. Bestrooi eventueel met een
beetje Espelettepeper.
Bak de sneetjes coppa ± 8 min krokant in
de oven op 180°C voor een heerlijke krokantsmeltende ervaring.
RAVIOLI VAN RAPEN MET RICOTTA
EN SAUCE VIERGE
20 MIN GEMAKKELIJK
522
KCAL/
PORT.
€€€ 4 PERS.
Vetten: 49 g - Koolhydraten: 10 g
Vezels: 6 g - Eiwitten: 10 g
GEBAKKEN KABELJAUW EN RISOTTO MET RAPEN
Snijd 4 heel grote ongeschilde rapen
met de mandoline in ultrafijne plakjes.
Dompel ze 2 min in een kookpot
kokend gezouten water. Haal ze uit de
kookpot en dompel ze in koud water.
Meng 250 g ricotta met geraspte zeste
van 1 biocitroen (naar eigen smaak),
Espelettepeper en zout. Schik de
uitgelekte raapplakjes op de borden,
schep er een toefje ricotta op en plooi
ze in 2. Hak 100 g ‘Halfgedroogde en
gemarineerde tomatenschijfjes in
basilicum’ Sud’n’Sol (1 schaaltje) en
½ bussel bladpeterselie. Meng ze
met 60 g babykappertjes (uitgelekt
gewicht), 1,5 dl slaolie en de olie uit het
schaaltje tomaten. Overgiet de ravioli
met deze saus en serveer.
20
40 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
582
KCAL/
PORT.
Vetten: 18 g - Koolhydraten : 57 g
Vezels: 4 g - Eiwitten: 46 g
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de helft van 1 geschilde bussel rapen in
kleine blokjes (brunoise) en de rest in partjes. Meng de partjes in een ovenschaal
met 1 el olijfolie, peper, zout en 2 takjes tijm. Bak ze goudbruin in de oven. Breng
intussen 6 dl water aan de kook met 1 gevogeltebouillonblokje, zet het deksel op
de pan en houd warm. Fruit 1 gehakte sjalot, de raapblokjes en
1 geperst teentje knoflook 2 min op een zacht vuurtje in een stoofpan met
20 g boter. Strooi er 250 g arboriorijst bij, meng 2 min en overgiet met
1,5 dl witte wijn. Voeg een pollepel warme bouillon toe zodra de wijn geabsorbeerd
is. Voeg beetje bij beetje bouillon toe naarmate hij door de rijst geabsorbeerd wordt,
tot de rijst gaar is (20 min in totaal). Snijd 800 g kabeljauwhaasje in 4 porties en
bak ze 5 min goudbruin in een braadpan met 30 g boter. Kruid met peper en zout
en voeg 2 takjes tijm toe. Roer 50 g geraspte parmigiano onder de risotto, haal
de pan van het vuur, zet het deksel op de pan en laat 2 min rusten. Breng verder op
smaak (peper, zout en Espelettepeper). Verdeel de risotto over de borden en voeg
de geroosterde raappartjes toe. Leg er de kabeljauw bovenop en serveer.