Onze producenten achterna
“Dag Floris. Het Hinkelspel is dus het resultaat van een vriendschap ...”
FLORIS LEPERCQ: “Inderdaad, Alexander, Jos en Bart waren goede vrienden
en woonden in een gemeenschap ‒ het waren de jaren ’70 hé … Door de
oliecrisis vielen ze alle drie zonder werk. Rond de keukentafel hebben ze
dan beslist om hun eigen ambachtelijke kaasmakerij op te richten.
De industriële kaas die in Nederland opgang maakte, vonden ze maar niks.
Ze namen eerder het Franse model als voorbeeld, met alle vakkennis en
de kaastradities. In 1982 hebben ze hun coöperatieve opgericht, want die
bedrijfsvorm paste perfect bij hun waarden. En tot vandaag werkt
Het Hinkelspel nog altijd volgens datzelfde model.”
“Is een coöperatieve een vorm van solidariteit?”
FLORIS: “Exact. Je kunt zeggen dat alle leden van de coöperatieve (ze zijn
met 75) allemaal solidair zijn met ons project. Ieder van ons deelt de passie
voor echte ambachtelijke kaas en we willen samen de lokale economie
ondersteunen. Een coöperatieve is ook heel democratisch, want iedereen
heeft hetzelfde stemrecht. Hierdoor kunnen we de boeren op een eerlijke
manier vergoeden.”
“Jullie maken biokazen met rauwe melk. Zijn ze daardoor ook lekkerder?”
FLORIS: “Maar natuurlijk! Rauwe melk heeft meer smaak omdat ze nog niet
verwerkt is, vooral als het biomelk is. In tegenstelling tot gepasteuriseerde
melk, kan rauwe melk niet wachten: daar gaan we meteen mee aan de slag.
Het moet ook melk van topkwaliteit zijn. En de rijping van de kaas maakt
ook het verschil. Hier hebben we ruimschoots de plaats en de tijd voor. Onze
Herbie rijpt bijvoorbeeld 6 à 7 weken, terwijl een klassieke gouda na 3 weken
al in de winkel ligt. Wij voegen ook slechts het strikt noodzakelijke toe:
een heel klein beetje zout, maar absoluut geen bewaar- of kleurmiddelen.”
“Sinds 2001 maken we al
onze kazen met biomelk.”
“Waar komen jullie ingrediënten vandaan?”
FLORIS: “We kopen onze koemelk van twee boerderijen in de buurt (WestVlaanderen). Hetzelfde geldt voor onze specerijen en aroma’s die we in
Nederland gaan halen bij bioproducenten die net zo gedreven zijn door
kwaliteit als wij. Enkel het fenegriekzaad komt van ver ‒ het is dan ook
een Indische specerij ‒ maar zelfs dat is biologisch geteeld!”
“Mag ik je snelheid even testen? Hoe leg je in een minuut jullie gamma uit
aan onze Goebezigers?”
FLORIS: “Oké! We werken met koeien- en geitenmelk. Daar maken we drie
soorten kaas van. Gladde, harde kaas in goudastijl, kaas met gewassen
korst zoals bij de abdijkazen en de geaderde blauwe schimmelkazen. We
voegen ook verschillende kruiden toe, zoals in de Herbie die je bij Delhaize
vindt. Maar als je Gent een keer bezoekt, dan kun je al onze kazen testen
in ons verkooppunt op de Lousbergmarkt. Dat is een grote overdekte
markt die we delen met andere kleinschalige producenten die in dezelfde
waarden geloven als wij.”
54
Twee soorten
kaas gemaakt met
rauwe melk!
Herbie Fenegriek
Op smaak gebracht
met fenegriekzaad,
een heerlijke Indische
specerij. Het hele jaar
door te verkrijgen
bij Delhaize.
Herbie Latino
Op smaak gebracht met
paprika, gedroogde
tomaten en aromatische
kruiden. Enkel te
verkrijgen in de lenteen zomermaanden.
DE PRAKTISCHE
MINIGIDS
3 WEKEN
Je kunt de Herbie met rauwe melk
heel goed bewaren dankzij het lange
rijpingsproces: tot 3 weken na opening.
GENIET ERVAN ...
• In blokjes bij een stevig Belgisch
blond bier.
• Gewoon op een heerlijke
bioboterham met gezouten boter.
• Gesmolten als raclette of fondue
(om af te wisselen).
WAAROM Hinkelspel?
Omdat je in het leven (en in de
kaasproductie) de ene stap na de andere
zet om uiteindelijk je doel te bereiken!