KOMEN ETEN
HOMEMADE CHIPS MET SKREICRÈME
EN HARINGPARELTJES
20 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
268
KCAL/
PORT.
RODEBIETENCARPACCIO MET SINAASAPPEL
EN ANSJOVISCRÈME
25 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
Vetten: 21 g - Koolhydraten: 9 g
229
KCAL/
PORT.
Vezels: 1 g - Eiwitten: 13 g
• 250 g skrei
• 55 g haringpareltjes
Arënkha (1 pot)
• 1 citroen
•
•
•
•
1 grote frietaardappel
2 el zure room
1 el olijfolie
4 takjes krulpeterselie
• 4 takjes dille
• Peper en zout
Extra:
• 1 friteuse
1 Snijd de vis in blokjes, doe ze in een steelpan, overgiet ze
met koud water en breng zachtjes aan de kook. Haal de pan na
1 min van het vuur, giet af en laat in een zeef afkoelen.
2 Verwarm de olie op 180°C. Snijd de ongeschilde aardappel
met de mandoline in heel fijne plakjes. Bak ze kort in de olie en
laat ze op keukenpapier uitlekken.
3 Doe de skreiblokjes in een kom. Meng ze met de zure room,
de olijfolie en de gehakte peterselie. Breng verder op smaak.
4 Dresseer net voor het opdienen kleine quenelles skreicrème
op de chips. Werk af met haringpareltjes, kleine stukjes citroen
en dille.
Heb je geen friteuse? Verwarm een bodem druivenpitolie in een braadpan.
Het is geen must om homemade chips te maken, maar geef toe … chips uit
een zakje zijn minder classy!
Vetten: 17 g - Koolhydraten: 14 g
Vezels: 0 g - Eiwitten: 6 g
• 1 blik ‘Verse ansjovis
uit de Egeïsche Zee’
Imperial (70 g, uitgelekt
gewicht)
• 1 citroen
• 2 sinaasappelen
• 500 g gekookte rode
bieten
•
•
•
•
1 dl room
3 el olijfolie
Enkele plukjes kervel
Peper en zout
1 Snijd de rode bieten met de mandoline in fijne plakjes. Schik
ze op een grote schaal of op individuele borden.
2 Schil de sinaasappelen boven een kom à vif, snijd de
partjes tussen de vliezen uit en snijd ze in stukken. Vang het
sap van de sinaasappelen op en meng het met de olijfolie, het
citroensap, peper en zout. Besprenkel er de rode bieten mee en
voeg de sinaasappelstukjes toe. Kruid met peper.
3 Mix de uitgelekte ansjovissen en de room met de
staafmixer. Voeg enkele druppels citroensap toe en klop de
bereiding met een klopper op tot de crème dikker wordt.
Doe de bereiding in een spuitzak en dresseer ze in toefjes
op de carpaccio.
4 Werk af met kervel en serveer.
Mix de ansjovissen en de room zo kort mogelijk, anders zou het mengsel
kunnen schiften.
PRESA IBERICA EN GEMBERSALSA, PASTINAAK
UIT DE OVEN EN KRUIDENSLAATJE
50 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
727
KCAL/
PORT.
•
•
•
•
Vetten: 54 g - Koolhydraten: 18 g
Vezels: 7 g - Eiwitten: 40 g
600 g presa iberica
4 grote pastinaken
4 el olijfolie
100 g verse kruiden
naar keuze: rucola,
dragon, basilicum, dille,
peterselie ...
• Peper en zout
Voor de salsa:
• De helft van de
blaadjes van 1 groene
selderstengel
•
•
•
•
1,2 dl slaolie
1 teentje knoflook
2 cm gember
Peper en zout
1 Haal het vlees uit de koelkast. Verwarm de oven voor op
180°C.
2 Schil de pastinaken, snijd ze overlangs in 6. Bedek een
ovenplaat met bakpapier, schik er de pastinaken op en
besprenkel ze met de helft van de olijfolie. Kruid met peper,
zout en schuif 45 min in de oven.
3 Maak de salsa: mix de gehakte selderblaadjes met het
geperste teentje knoflook, de geraspte gember en de slaolie tot
een homogene salsa. Breng verder op smaak.
4 Smeer de presa in met een beetje salsa en gril het vlees
1 min per kant op een hoog vuur in een braadpan. Zet het vlees
mee in de oven en laat 20 min bakken.
5 Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het 5 min
rusten. Meng de verse kruiden met de rest van de olijfolie,
peper en zout. Snijd het vlees in sneetjes en serveer het met
de gegrilde pastinaken, het slaatje en de salsa.
TIRAMISU MET RODE VRUCHTEN,
BRAMENCRÈME EN GRANOLA
25 MIN (+ 1 U KOELTIJD) GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
973
KCAL/
PORT.
Vetten: 65 g - Koolhydraten: 73 g
Vezels: 14 g - Eiwitten: 17 g
• 2 eieren op
• 250 g granola met rode
kamertemperatuur
• 500 g bosvruchten
vruchten
• 500 g mascarpone
• 50 g kristalsuiker
• 2 dl bramencrème
• 6 takjes munt
1 Breng de ontdooide vruchten en de bramencrème zachtjes
aan de kook in een steelpan. Laat 1 min pruttelen en haal de
pan van het vuur. Giet in een grote (oven)schaal en laat 1 u in de
koelkast rusten.
2 Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooiers met
de suiker tot het mengsel bleker wordt. Voeg de mascarpone
toe en meng. Klop de eiwitten stijf en roer ze voorzichtig onder
de bereiding.
3 Doe de crème in een spuitzak en dresseer afwisselend een
laag crème en een laag rode vruchten in glazen. Verdeel er de
granola bovenop, werk af met munt en serveer.
Vervang de granola eventueel door grofgehakte dikke zandkoekjes of
amarettikoekjes.
93