KEUKENCHALLENGE
GEMBERSHOTJES
KOUDE KOMKOMMEREN COURGETTESOEP
10 MIN GEMAKKELIJK €€€ 8 PERS.
11
KCAL/
PORT.
322
KCAL/
PORT.
Maak een zeefdoek nat, wring hem
uit en leg hem plat op het werkblad.
Zet er een rasp bovenop en rasp de
ongeschilde gember met de grove kant.
Maak een bundeltje met de zeefdoek,
druk goed aan, pers er zoveel mogelijk
sap uit, vang het meteen op.
2 Voeg het sap van de citroen toe.
Serveer naar eigen smaak puur of
aangelengd met een beetje water.
AARDBEIENTIRAMISU
MET BASILICUMSIROOP
P.130
30 MIN + 2 U KOELTIJD GEMAKKELIJK
€€€ 8 PERS.
KCAL/
PORT.
•
•
•
•
•
Vetten: 39 g - Koolhydraten: 36 g
KCAL/
PORT.
Vetten: 16 g - Koolhydraten: 2 g
Vezels: 0 g - Eiwitten: 18 g
•
•
•
•
•
•
•
•
2 komkommers
1 courgette
2 lente-uitjes
½ bussel dragon
2 takjes peterselie
2 dl zure room
5 el olijfolie
Peper en zout
1 Schil de komkommers en snijd ze
in stukken. Doe ze met de courgette in
stukken, de zure room, 3 el olijfolie, de
gehakte dragon, peper en zout in de
beker van de mixer of blender en mix
alles fijn tot een homogene soep.
2 Giet de soep in kommen, werk af met
gesnipperde lente-uitjes en peterselie.
Besprenkel met een scheutje olijfolie,
kruid met peper en serveer.
Je hoeft geen water toe te voegen:
de komkommers bevatten voldoende water
om een vloeibare soep te maken.
•
•
•
•
750 g zalmfilet met vel
1 biocitroen
1 bussel dille
3 el kristalsuiker
• 3 el dijonmosterd
• 3 el fijn zout uit
Guérande
• Peper
1 Leg de zalmfilet in een lange schaal,
met de velkant naar onder. Bestuif
met zout, suiker en kruid met peper.
Besmeer de vis met mosterd en bedek
hem met de gehakte dille. Schik er de
citroen in schijfjes bovenop. Bedek
volledig en strak met vershoudfolie
en leg er een snijplank en gewichten
bovenop (bokalen, conservenblikken ...).
Laat 24 à 48 u in de koelkast marineren.
2 Schraap de garnituur voorzichtig van
de zalm met een mes. Snijd de vis in fijne
sneetjes en serveer.
• 2 el kristalsuiker
• 8 lange vingers
Voor de basilicumsiroop:
• 1 bussel basilicum
• 1,5 dl rietsuikersiroop
Klop de eiwitten tot stevig schuim
met de kristalsuiker. Meng er de
mascarpone en de eidooiers voorzichtig
onder. Giet er de Baileys bij en meng
opnieuw.
2 Snijd de aardbeien in kleine blokjes
en meng ze met 2 el citroensap.
3 Doe de mascarponecrème in een
spuitzak en dresseer een bodempje
crème in glazen. Bedek met een laag
aardbeien en vervolgens met een nieuwe
laag crème. Prik een lange vinger in elk
glas en voeg de rest van de aardbeien en
van de crème toe. Dek af en laat 2 u in de
koelkast rusten.
4 Houd enkele kleine basilicumblaadjes
apart en mix de rest fijn met de
suikersiroop. Druppel net voor het
opdienen 1 el basilicumsiroop op
elke tiramisu. Rasp er een beetje
citroenzeste bovenop, voeg enkele kleine
basilicumblaadjes toe en werk eventueel
af met een citroenschijfje.
78
221
Vezels: 3 g - Eiwitten: 4 g
Vezels: 1 g - Eiwitten: 5 g
2 eieren
500 g aardbeien
2 biocitroenen
500 g mascarpone
2 dl Baileys
‘Strawberries & Cream’
1
Vetten: 31 g - Koolhydraten: 7 g
• 1 citroen
1
453
P.128
15 MIN + 24 À 48 U KOELTIJD GEMAKKELIJK
€€€ 8 PERS.
Vezels: 0 g - Eiwitten: 0 g
• 500 g gember
P.128
10 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
Vetten: 0 g - Koolhydraten: 3 g
ZALM GRAVLAX
IN ALLE EENVOUD
FOCACCIA MET KERSTOMATEN EN LENTE-UITJES
20 MIN + 20 MIN BAKTIJD + 45 MIN RIJSTIJD GEMAKKELIJK €€€ 2 STUKS
586
KCAL/
PORT.
Vetten: 16 g - Koolhydraten: 94 g
Vezels: 5 g - Eiwitten: 16 g
• 500 g dubbelgemalen hard
tarwegriesmeel De Cecco
• 10 g verse gist
• 10 g kristalsuiker
• 5 cl olijfolie
• 10 g zout
• Peper
Voor de garnituur:
• 6 kerstomaten
• 2 lente-uitjes
• 4 takjes tijm
• 4 basilicumblaadjes
• 1 el olijfolie
1 Verwarm de oven voor op minimumtemperatuur, maar niet op hetelucht (± 40°C).
Meng de gist met 2,5 dl lauw water en laat 5 min rusten (het mengsel moet lichtjes
schuimen).
2 Doe het griesmeel, de suiker en het zout in een grote slakom. Maak een putje in het
midden en giet er het water met de gist in. Bewerk alles met de vingers, voeg de helft
van de olie toe en kneed goed tot een homogeen deeg. Vorm een deegbal, leg hem op
de ovenplaat en bedek hem losjes met een doek. Laat 45 min in de oven rijzen.
3 Verhoog de oventemperatuur tot 200°C. Snijd de deegbal in 2 porties en plet ze tot
2 ovalen. Leg ze op bakpapier en smeer ze lichtjes in met olijfolie. Maak met je vingers
kleine putjes in het deeg. Besprenkel de focaccia’s met olijfolie, kruid ze met peper
en zout. Duw er de ingekorte lente-uitjes, de gehalveerde kerstomaten, de tijm en
het basilicum in. Bak 20 min in de oven.
4 Besprenkel met een scheutje olijfolie en serveer warm, lauw of koud.
Olijven, rode uien, rozemarijn, asperges, artisjokken ... laat je verbeelding de vrije loop en garneer
de focaccia’s naar eigen smaak met allerhande zonnige zuiderse ingrediënten.