DE ZOETE BLADZIJDEN
KRANS MET RICOTTA EN LIMOEN, RUM- EN PASSIEVRUCHTENSIROOP
F35 MIN + 35 MIN KOOKTIJD (+ 1 U KOELTIJD) GEMIDDELD €€€ H8 À 12 PERS.
484
KCAL/
PORT.
Voor de krans:
• 4 eieren
• 2 kleine biolimoenen
• 70 g amandelpoeder
• 165 g ricotta
• 165 g bloem
• ½ zakje bakpoeder
• 150 g ruwe rietsuiker
• 120 g boter
• 1 snufje zout
Voor de siroop:
• 4 passievruchten
• 1 dl bruine rum
• 100 g ruwe rietsuiker
Voor de afwerking:
• 1 carambolevrucht
• 2 passievruchten
• 4 kumquats
• 100 g kristalsuiker
• 12 macarons
1 Maak de krans: verwarm de oven voor
op 160°C. Beboter een gladde savarinvorm
van 24 cm diameter royaal en zet hem in de
koelkast. Klop de ricotta met de eieren en de
suiker. Voeg 100 g gesmolten boter, de bloem,
het amandelpoeder, het bakpoeder en het
zout toe. Voeg ook de fijngeraspte zeste van de
limoenen en hun sap toe (de hele hoeveelheid
of ¾, naar eigen smaak). Klop 2 à 3 min op
middelmatige snelheid, tot een licht schuimig
deeg. Giet het deeg in de bakvorm en schuif
35 min in de oven (in het oog houden!). Laat
de krans 10 min rusten, draai hem om op een
rooster en laat hem volledig afkoelen.
2 Maak de karamelspiraaltjes: verwarm de
kristalsuiker en 2 el water in een steelpan met
dikke bodem, zonder te mengen. De bereiding
zal verschillende texturen aannemen, tot ze
vloeibaar wordt. Je mag de karamel lichtjes
doen draaien in de steelpan, maar meng hem
niet met een lepel of iets anders. Haal de
karamel van het vuur zodra hij amberkleurig
is. Laat max. 30 s rusten en giet de karamel
dan voorzichtig met een lepel op een siliconen
matje (of op bakpapier), in de vorm van
spiraaltjes. Laat ze in de openlucht stollen
(nooit in de koelkast: de karamel wordt er
opnieuw vloeibaar!). Als je de spiraaltjes op
P. 128
voorhand maakt, leg ze dan op bakpapier
in een metalen doos en bewaar ze op een
droge plaats.
3 Maak de siroop: breng 1 dl water, de rum
en de suiker in een steelpan aan de kook en
laat nog 5 min pruttelen. Giet de siroop in een
kom en voeg de passievruchtenpulp toe. Leg
de krans voorzichtig terug in zijn bakvorm,
prik er een groot aantal gaatjes in met een
tandenstoker en besprenkel hem voorzichtig
met ¾ van de warme siroop. Laat afkoelen.
4 Draai de krans om op een dienschotel.
Besprenkel hem met de rest van de siroop.
Werk hem af met plakjes carambolevrucht,
kumquat, de pulp van de passievruchten en
macarons. Leg de karamelspiraaltjes
voorzichtig bovenop en rondom de krans.
Dien meteen op.
Liever een versie zonder alcohol? Geen probleem: maak
een siroop op dezelfde manier, maar met 1,5 dl water
voor 100 g suiker en de pulp van 6 passievruchten. Ook
tof met een beetje (heel licht gesuikerde) slagroom in
een apart kommetje.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 1.241 KJ / 297 KCAL | VETTEN 14 G
VERZADIGDE VETZUREN 6,6 G | KOOLHYDRATEN 32,1 G | SUIKERS 24,3 G
VEZELS 1,8 G | EIWITTEN 6 G | ZOUT 0,3 G
MERVEILLEUX IN EEN GLAASJE
F30 MIN + 35 MIN BAKTIJD GEMIDDELD €€€ H8 PERS.
952
KCAL/
PORT.
• 80 g granaatappelpitjes
• 6 dl room met 35% V.G.
• 160 g pure chocoladeschilfers
Voor de meringues:
• 4 eiwitten op kamertemperatuur
• 135 g ultrafijne suiker
• 135 g bloemsuiker
EARL GREY THEE - DELHAIZE
Deze klassieke Engelse zwarte
thee is allesbehalve saai, want je
herkent er aroma’s van citrus en
bergamot in. Slurp!
108
P. 128
1 Verwarm de oven voor op 170°C, op
hetelucht. Snijd een vel bakpapier uit van
de grootte van het bakblik en teken 8 cirkels
van 7,5 cm diameter, op voldoende afstand
van elkaar.
2 Maak de meringues: weeg de eiwitten en
voorzie hetzelfde gewicht aan ultrafijne suiker
en bloemsuiker. Klop de eiwitten tot schuim en
strooi er intussen in 3 keer de ultrafijne suiker
bij. Begin op lage snelheid en verhoog beetje
bij beetje, tot een glanzende en compacte
massa, die als een ‘vogelbek’ aan de garde
blijft hangen. Roer er voorzichtig de gezeefde
bloemsuiker onder met een soepele spatel.
Giet het mengsel in een spuitzak zonder tuit
en dresseer de meringues in de cirkels op
het bakpapier. Klop enkele keren met het
bakblik op het werkblad om de meringues
een beetje te pletten. Bak ze 30 à 35 min: ze
moeten lichtjes gekleurd en mooi gebarsten
zijn aan de buitenkant, wit en zacht aan de
binnenkant. Laat ze 5 min rusten en laat ze op
een rooster afkoelen.
3 Laat de granaatappelpitjes op keukenpapier
uitlekken. Klop de room lobbig in een koude
slakom (zonder suiker, de meringues zijn al
genoeg gesuikerd). Snijd de meringues net
voor het opdienen in grote stukken en verdeel
ze in 2 lagen over glazen, afwisselend met de
chocoladeschilfers en de slagroom. Werk af met
granaatappelpitjes en serveer meteen, zo komt
het dubbele krokant-smeuïge effect helemaal
tot zijn recht.
Maak de meringues gerust een dag op voorhand klaar:
bewaar ze op kamertemperatuur in een metalen doos
(vooral niet in de koelkast, ze zouden zacht worden).
Ben je niet zo handig met een spuitzak? Maak je geen
zorgen: de meringues worden toch in stukjes gebroken
en met slagroom bedekt!
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 1.324 KJ / 318 KCAL | VETTEN 20 G
VERZADIGDE VETZUREN 13,7 G | KOOLHYDRATEN 30,2 G | SUIKERS 29,1 G
VEZELS 1,7 G | EIWITTEN 3 G | ZOUT 0,2 G