VANDAAG KOOP IK …
HOE OESTERS BEWAREN?
… EN HOE
OESTERS ETEN?
Oesters zijn houdbaar tot gemiddeld 9 dagen na de vangst
(zie de datum op de verpakking). Bewaar ze meteen na
aankoop in de koelkast op 3 à 5°C in het mandje waarin je
ze kocht. Zet eventueel een gewicht op het mandje, zodat de
schelpen minder kans hebben om open te gaan.
1
1
HOLLE OESTER
0
1
2
3
4
5
5
4
3
2
1
0
PLATTE OESTER
OPEN JE OESTER
Leg de oester op een keukenhanddoek in je ene
hand en houd het oestermes vast in je andere hand.
2
3
Slik de oester niet meteen
door, maar kauw minstens
drie keer, zodat alle delicate
smaken vrijkomen.
JE OESTERS IN 3 STAPPEN
KIES JE
OESTER
2
©Chantal Arnts
Een holle of een platte oester? Uit Nederland, Ierland
of Frankrijk? Kopen en meteen openen … of nog
even gesloten bewaren in de koelkast? Hoe moet je
oesters nu weer openen? Haal even diep adem …
en alles komt goed!
Duw het mes in de sluitspier van
de oester, wrik open en snijd de oester
verder open.
Snijd het oestervlees eruit en vang
eventueel het vocht op. Serveer met
wat citroensap of één van onze toppings.
3
BEREID JE
TOPPING
We hebben alvast
vier originele toppings
voor je klaargemaakt
(zie hiernaast). Nood
aan extra inspiratie ...
of meer zin in een
warme oesterbereiding?
No problemo, je vindt
nog meer recepten
met oesters via
delhaize.be/recepten!
JEAN DHOOGE
van World of Oysters
“We gaan voor
de beste oesters uit
de beste regio’s.”
“Dag, Jean! Waar komen jullie
oesters vandaan?”
JEAN DHOOGE: “We halen onze
oesters uit verschillende
regio’s in Nederland, Ierland,
Frankrijk en soms ook uit
andere landen zoals Portugal,
omdat de oesterteelt erg
afhankelijk is van het klimaat
en de waterkwaliteit. We
nemen sommige jaren dus meer
oesters af uit de ene dan de
andere regio.”
“Hoe duurzaam is
de oesterteelt?”
JEAN: “We kweken oesters op
twee manieren: op de bodem
(zoals in Zeeland) of op stalen
tafels (zoals in Frankrijk). Er
komen geen onnatuurlijke
extra’s aan te pas. Een oester
voedt zichzelf met lekkers
uit het zeewater. Daarnaast
is er ook weinig kans op
overbevissing, want dan haalt
een oesterboer zijn eigen
business onderuit. Kortom:
het is een kleine, maar erg
authentieke en duurzame teelt.”
“Hoe lang doet een oester
erover om van de zee op ons
bord te belanden?”
JEAN: “We testen de oesters eerst
op voedselveiligheid, wat erg
belangrijk is bij een natuurlijk
product dat rauw wordt
geconsumeerd. Test doorstaan?
Top! We oogsten de oesters
’s ochtends en enkele uren later
zijn ze al onderweg naar jouw
favoriete Delhaize supermarkt!”
23