VANDAAG KOOP IK …
KREEFT MET SINAASAPPELCRÈME,
PARMIGIANOKOEKJES EN AVOCADOCRÈME
50 MIN GEMAKKELIJK €€€ 4 PERS.
THAISE KREEFTSALADE
MET RIJSTVERMICELLI
45 MIN GEMIDDELD €€€ 4 PERS.
P. 128
626
703
KCAL/
PORT.
KCAL/
PORT.
• 4 levende kreeften
van 500 g/stuk
• 2 sinaasappelen
• 80 g parmigiano
• 40 g gezouten
boter
• 100 g grof zeezout
• Peper
• IJsblokjes
P. 128
Voor de
sinaasappelcrème:
• 1 sjalot
• 2 sinaasappelen
• 1 takje tijm
• 2,5 dl room
• 2 dl droge witte
wijn
• 2 el olijfolie
• 4 levende kreeften van 500 g/stuk
• 100 g grof zeezout
• IJsblokjes
• Peper en zout
Voor de
avocadocrème:
• 2 rijpe avocado’s
• 1 citroen
• 20 g parmigiano
• Peper en zout
1 Breng 3 l water met het zeezout aan de kook in
een heel grote kookpot. Dompel er 2 kreeften in,
met de kop eerst. Zet het deksel op de pot, breng
opnieuw aan de kook en reken dan 5 min kooktijd
(1 min/100 g). Giet de kreeften af en laat ze meteen
schrikken in water met ijsblokjes. Kook de andere
kreeften op dezelfde manier. Verwijder de pantsers
van de hele staarten en haal het vlees voorzichtig uit
de scharen.
2 Verwarm de oven voor op 180°C (statische
warmte). Bekleed een ovenplaat met bakpapier
en verdeel er de geraspte parmigiano over, tot een
compacte laag. Laat ± 8 min goudbruin bakken in
de oven (houd in het oog!). Laat afkoelen en breek in
grote stukken.
3 Maak de sinaasappelcrème: hak het sjalotje fijn.
Fruit het 5 min met de olijfolie en de tijm in een
kleine braadpan op een heel zacht vuurtje, zonder
te laten kleuren. Overgiet met de witte wijn en laat
op een vrij hoog vuur volledig inkoken. Giet er het
sap van de sinaasappelen en de room bij, breng aan
de kook en laat voor de helft inkoken op een matig
vuurtje. Giet de crème door een puntzeef en breng ze
verder op smaak.
4 Maak de avocadocrème: mix het vruchtvlees
van de avocado’s met het sap van de citroen en de
geraspte parmigiano. Breng verder op smaak.
5 Schil de sinaasappelen à vif en snijd de partjes
tussen de vliezen uit. Verwarm de stukken kreeft
op een matig vuurtje in een braadpan, met de boter.
Kruid lichtjes met peper. Dresseer ze op borden,
met de sinaasappelcrème, de avocadocrème, de
sinaasappelpartjes en de parmigianokoekjes. Kruid
met peper en serveer.
Geef je recept een bittere toets: vervang de helft van
de sinaasappelen door rode pompelmoezen.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 724 KJ / 175 KCAL | VETTEN 13,4 G | VERZADIGDE VETZUREN 6,9 G
KOOLHYDRATEN 3,1 G | SUIKERS 3,2 G | VEZELS 1 G | EIWITTEN 7,6 G
ZOUT 0,6 G
Voor de salade:
1 komkommer
½ bussel lente-uitjes
1 mango (niet te rijp)
½ rode peper
1 bussel koriander
1 bussel biomunt in pot
•
•
•
•
•
•
RODENBACH CARACTÈRE ROUGE
Een exclusief bier dat 2 jaar rijpt
op eiken vaten waarna krieken,
frambozen en veenbessen er
min. 6 maanden in ‘macereren’.
Het resultaat is bier met een
fruitige neus met toetsen van
hout en karamel.
• 1 bussel basilicum (of Thaise
basilicum)
• 100 g geroosterde en gezouten
pindanoten
• 250 g rijstvermicelli
Voor de Thaise dressing:
4 limoenen
3 cm gember
1 dl kokosbloesemsuikersiroop
1 dl sojasaus
•
•
•
•
1 Breng 3 l water met het zeezout aan de kook in
een heel grote kookpot. Dompel er 2 kreeften in,
met de kop eerst. Zet het deksel op de pot, breng
opnieuw aan de kook en reken dan 5 min kooktijd
(1 min/100 g). Giet de kreeften af en laat ze meteen
schrikken in water met ijsblokjes. Kook de andere
kreeften op dezelfde manier.
2 Maak de dressing: meng het sap van de
limoenen, het sap van de gember (geraspt en
tussen je vingers geperst), de suikersiroop en de
sojasaus.
3 Doe de rijstvermicelli in een grote slakom,
overgiet ze met kokend water en laat 2 min rusten.
Giet ze af en spoel ze grondig onder koud water.
4 Snijd de komkommer en de mango met de
mandoline in heel fijne plakjes. Kort de lente-uitjes
in en snijd ze overlangs in heel fijne slierten.
Snipper de ontpitte rode peper fijn.
5 Snijd de kreeften in 2. Dresseer ze op de borden
of op een grote dienschotel met de vermicelli, de
komkommer, de mango en de lente-uitjes. Werk af
met de munt, de koriander, het basilicum, de rode
peper en de grofgehakte pindanoten.
6 Dien koel op en zet de dressing apart op tafel.
Gebruik bij voorkeur biomunt in pot, waarvan de heel fijne
blaadjes ideaal zijn voor een slaatje, in tegenstelling tot munt
in bussel waarvan de blaadjes harder zijn.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 527 KJ / 125 KCAL | VETTEN 3 G | VERZADIGDE VETZUREN 0,5 G
KOOLHYDRATEN 16,7 G | SUIKERS 5,2 G | VEZELS 1,3 G | EIWITTEN 6,9 G
ZOUT 1,4 G
FINESSE CHARDONNAY RÉSERVE
Zuid-Afrika
Deze Finesse van Danie De Wet
doet zijn naam alle eer aan.
Het is een elegante, verfijnde
chardonnay boordevol fris rijp
fruit met subtiele hints van hout.
ONS VAKMANSCHAP DRINK JE MET VERSTAND. 47