IN DE SPOTLIGHT
Wie van de 5?
1
ZOETE UI
De zoete uien van
Delhaize groeien
onder de Spaanse zon
en smaken – zoals
de naam al doet
vermoeden – wat zoeter
en milder. Met hun
dikke lagen kun je ze
goed gebruiken om
aan te stoven in ringen
(voor op je hamburger
bijv.), maar ze komen
het best tot hun recht
in rauwe bereidingen.
2
KLEINE UI
Dit zijn letterlijk de kleine broertjes van de gele ui.
Ze zijn kleiner en dus bijzonder geschikt om in hun
geheel in je stoofpotjes te belanden.
3
RODE UI
Hun roodpaarse kleurtje springt meteen in het oog. Ze
hebben een iets hoger suikergehalte en smaken dus wat
milder en zoeter dan hun gele tegenhangers. Dat maakt
hen ideaal om rauw te gebruiken in salades of dips.
4
GELE UI
De absolute allrounder van het stel: de gele ui is de
meest voorkomende uiensoort en dus ook absoluut
onmisbaar in je keuken. Rauw, gebakken of gestoofd,
deze uien zijn van alle markten thuis.
Lekker licht
Er worden aan uien tal van positieve eigenschappen toegeschreven,
al zijn niet alle kenners het daarover eens. Wat we wel zeker weten:
een ui bevat amper suikers of vetten. Aha!
ANTI-TRANENTIPS
Wanneer je uien snijdt, komt
er zwavel vrij. Dat stofje wordt
aangetrokken door het vocht
van je ogen. Het resultaat:
je begint te huilen. En jawel,
je gevoel dat het daarna alleen
erger wordt, klopt: hoe meer
tranen, hoe meer de zwavel
zal reageren.
Nee, er is echt geen reden om je zwembril
te dragen in de keuken. Deze trucjes
werken ook:
> Adem door je mond.
> Spoel je mes af voor het snijden,
bevochtig je polsen en/of leg een vochtige
keukendoek naast je snijplank.
> Gebruik een mes dat goed scherp is.
HOE BEWAAR JE …
ongepelde uien?
Altijd op een koele, donkere
en goed geventileerde plek.
Dan kun je ze minstens
1 maand bewaren.
Bewaar je uien nooit samen met
je aardappelen, want dan
worden die laatste sneller rot.
gepelde of gesneden uien?
In de koelkast blijven ze nog zo’n 10 dagen
goed. Steek ze in een glazen pot, want in een
exemplaar van plastic kan een uiengeurtje
blijven hangen.
Je kunt gesneden uien ook in de diepvries bewaren.
Blancheer ze ± 15 min en laat ze dan schrikken in ijskoud
water. Daarna kun je ze max. 6 maanden bewaren.
Slimme tip: je kunt zelfs het worteleind gebruiken,
in een bouillon bijvoorbeeld.
5
EN SJALOT?
Net zoals alle uien zijn sjalotjes
verwant aan de knoflookplant, en
dat zie je. Ook sjalotten groeien
in trosjes aan elkaar. Hun milde,
verfijnde smaak maakt ze
wel ontzettend populair in de
keuken. De Franse keuken kan
alvast niet zonder.
Bij Delhaize kun je kiezen
tussen de klassieke Franse sjalot
en de Olivettesjalot (oftewel
banaansjalot). Die laatste smaakt
iets pittiger dan een Franse sjalot,
maar wel milder dan een gele ui.
EEN UI SNIPPEREN
IN 4 STAPPEN
1
2
3
4
Snijd een gepelde ui in de lengte door.
Leg de ui met de vlakke kant op de
snijplank, met het worteleind (dat de ui
aan elkaar houdt) van je weggedraaid.
Snijd de ui nu een aantal keer
horizontaal in, zonder het worteleind
te raken. Doe hetzelfde verticaal.
Draai de ui een kwartslag en snipper ze.
19