DE ZOETE BLADZIJDEN
CUPCAKES MET CITROEN, HONING EN TIJM, YOGHURTTOPPING
F 25 MIN + 18 MIN BAKTIJD (+ 1 U AFKOELTIJD) GEMIDDELD €€€ H12 STUKS
TOVERTAART MET SINAASAPPEL
F 25 MIN + 55 MIN KOOKTIJD (+ 12 U AFKOELTIJD)
P. 93
GEMIDDELD €€€ H8 PERS.
P. 93
274
KCAL/
PORT.
338
KCAL/
PORT.
•
•
•
•
•
•
3 kleine eieren
2 biocitroenen
2 takjes tijm
270 g amandelpoeder
1 afgestreken kl bicarbonaat
180 g biohoningcrème Oxfam Fair Trade
• 5 el olijfolie ‘Delicate’ De Cecco
• 1 snufje zout
Voor de topping:
• 1 biocitroen
• 2 takjes tijm
• 300 g Griekse yoghurt met 10% V.G.
1 Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de vakjes van een
muffinbakvorm met papieren vormpjes (baking cups).
2 Smelt de honing in een slakom in de microgolfoven (30 s op 600 W).
Voeg de eieren toe en klop krachtig. Roer er de olie onder, samen met het
amandelpoeder, het zout, de geriste tijm en de fijngeraspte zeste van de
citroenen. Pers het sap van de grootste citroen (minstens 5 cl) en meng het
met het bicarbonaat. Het mengsel begint te schuimen: heel normaal, dat is
net de bedoeling! Giet bij het deeg en meng opnieuw.
3 Verdeel het deeg over de vakjes van de bakvorm en schuif ± 18 min in de
oven (houd zoals gewoonlijk in het oog!). Wacht 5 min, ontvorm de muffins
en laat ze volledig afkoelen.
4 Doe de Griekse yoghurt in een spuitzak en werk er de muffins mee af (die
je aldus tot cupcakes omtovert). Rasp er citroenzeste bovenop, voeg enkele
minitijmtakjes toe en laat het absoluut smaken!
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 1.339 KJ / 322 KCAL | VETTEN 23,3 G | VERZADIGDE VETZUREN 4,2 G | KOOLHYDRATEN 18,5 G
SUIKERS 16,5 G | VEZELS 3,4 G | EIWITTEN 8,5 G | ZOUT 0,4 G
GEKARAMELLISEERDE POMPELMOEZEN,
YOGHURTIJS MET HONING
F 25 MIN (+ 6 U VRIESTIJD) GEMAKKELIJK €€€ H4 PERS.
P. 93
251
KCAL/
PORT.
• 2 rode biopompelmoezen
• 4 afgestreken el blonde kandijcassonade
Voor het yoghurtijs:
• 400 g Griekse yoghurt met 10% V.G.
• 50 g biohoningcrème Oxfam Fair Trade
Extra:
• Crème brûlée-brander
1 Heb je een ijsmachine? Lucky you! Meng de yoghurt met de honing en
laat de ijsmachine al het werk doen. Geen ijsmachine bij de hand? Wees
vooruitziend om te compenseren: doe het yoghurt-honingmengsel in een
schaal, dek af en zet in de diepvriezer. Wacht 2 u, schraap de boorden los en
mix met een staafmixer tot een homogene bereiding. Zet de schaal terug in de
diepvriezer en herhaal alles nog minstens 2 keer (dus in totaal min. 6 u).
2 Snijd de pompelmoezen in 2. Snijd een stukje van de onderkant weg zodat
ze stabiel zijn. Leg ze 10 min omgekeerd op een dubbele laag keukenpapier om
ze aan de oppervlakte lichtjes te laten drogen. Bestrooi de pompelmoeshelften
met cassonade, verdeel ze gelijkmatig en karamelliseer ze met een brander voor
crème brûlée. Laat 5 min afkoelen.
3 Maak rondom het vruchtvlees een insnijding met een heel scherp mesje,
zo komt het gemakkelijker los bij het eten. Serveer meteen, met het yoghurtijs.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 513 KJ / 123 KCAL | VETTEN 5 G | VERZADIGDE VETZUREN 3,4 G | KOOLHYDRATEN 16,4 G
SUIKERS 16,1 G | VEZELS 0,8 G | EIWITTEN 2,2 G | ZOUT 0 G
•
•
•
•
•
4 eieren op kamertemperatuur
3 biosinaasappelen
6 muntblaadjes
5 dl volle melk
110 g bloem
•
•
•
•
150 g kristalsuiker
125 g boter
½ vanillestok
1 snufje zout
1 Snijd het vanillestokje overlangs en schraap er
het merg uit. Warm 1⁄3 van de melk met de vanille
op en haal de pan net vóór het kookpunt van het
vuur. Dek af en laat trekken.
2 Verwarm de oven voor op 150°C, op statische
warmte (vooral niet op hetelucht!). Bevochtig een
ronde bakvorm van 20 cm diameter, schud hem,
maar droog hem niet. Bekleed de bakvorm met
bakpapier, druk het bakpapier goed aan tegen de
wanden en laat het aan de zijkanten uitsteken.
3 Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de
eidooiers op met 125 g suiker, tot het mengsel
wit wordt en in volume verdubbelt. Roer er de
bloem en de gesmolten boter onder. Haal het
vanillestokje uit de lauwe melk, meng de melk
met de rest van de koude melk en giet hem
beetje bij beetje bij het deeg (het deeg wordt
even vloeibaar als pannenkoekendeeg). Meng
heel voorzichtig.
4 Klop de eiwitten tot stevig schuim met het
zout en schep ze met een garde bij het deeg. Meng
niet te veel: het deeg moet niet homogeen zijn
en er moeten aan de oppervlakte eiwitklonters
zichtbaar zijn. Giet in de bakvorm en schuif
55 à 60 min in de oven: het midden moet nog
lichtjes trillen (reken 50 min voor een klassieke
springvorm van 22 of 24 cm). Laat volledig
afkoelen, dek af en zet 12 u in de koelkast.
5 Schil ½ sinaasappel zo dun mogelijk en snijd
de zeste in fijne staafjes. Schil de 3 sinaasappelen
à vif, snijd de partjes tussen de vliezen uit en
laat ze in een zeef uitlekken. Doe dit allemaal
boven een groot bord om het sap op te vangen.
Giet het sap in een kleine steelpan en pers er de
ongebruikte stukken sinaasappel ook in (je hebt
± 1,5 dl sap). Voeg de zestes en de rest van de
suiker toe. Breng aan de kook en laat op een vrij
hoog vuur met de helft inkoken. Laat de siroop in
een kom afkoelen.
6 Ontvorm de taart, werk ze af met de
sinaasappelen, overgiet ze met siroop en bestrooi
ze met gehakte munt. Dien koel op.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 770 KJ / 184 KCAL | VETTEN 9,8 G | VERZADIGDE VETZUREN 5,9 G
KOOLHYDRATEN 19,7 G | SUIKERS 13,8 G | VEZELS 0,9 G | EIWITTEN 3,6 G
ZOUT 0,1 G
81