ONZE LOKALE PRODUCENTEN ACHTERNA
SMOOTHIE MET PEREN, HONING
EN GEMBER
F 15 MIN (+ 10 MIN AFKOELTIJD)
F 15 MIN + 25 MIN KOOKTIJD GEMAKKELIJK
GEMAKKELIJK €€€ H 4 PERS.
€€€ H 12 STUKS
362
3 cm gember
1 kg peren
2 el amandelschilfers
5 dl plantaardige
amandeldrink
GEGRILDE BOTERHAMMEN
MET GEITENKAAS, APPEL,
VIJGEN EN HONING
F 15 MIN GEMAKKELIJK €€€ H 2 À 4 PERS.
292
KCAL/
PORT.
•
•
•
•
CROISSANTS MET HONING
EN PECANNOTEN
464
KCAL/
PORT.
• 200 g vloeibare honing
• 1 snufje saffraandraadjes
• ½ kl kaneelpoeder
• 2 eieren
• 200 g pecannoten
• 2 pakjes ‘croissantdeeg’
KCAL/
PORT.
• 3 el vaste honing
Danerolles (2 x 240 g)
Schil de peren, snijd ze in stukken en doe
ze in een grote braadpan, met de honing.
Fruit ze op een vrij hoog vuur, tot ze lichtjes
karamelliseren. Voeg de saffraan en de kaneel
op het einde van de kooktijd toe. Leg de peren
op een groot bord zodat ze snel afkoelen.
2 Bak de amandelen op een matig vuurtje
goudbruin, in een antiaanbakpan zonder
toevoeging van vetstof. Ze kunnen snel
aanbranden, wees dus geduldig en verhoog
het vuur niet!
3 Mix de peren, de geraspte geschilde
gember en de amandeldrink in de beker
van de blender of de mixer tot een
smeuïge smoothie.
4 Schenk uit in glazen, bestrooi met
amandelen en geniet!
1
Te zoet naar jouw smaak? Voeg gewoon
een scheutje citroensap toe!
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 422 KJ / 100 KCAL | VETTEN 1,9 G | VERZADIGDE
VETZUREN 0,2 G | KOOLHYDRATEN 18,2 G | SUIKERS 17,6 G
VEZELS 1,6 G | EIWITTEN 0,9 G | ZOUT 0 G
1 Verwarm de oven voor op 160°C.
Houd een kleine handvol pecannoten apart
en verkruimel de rest in de elektrische
hakmolen (stop op tijd, het mag geen
poeder worden). Meng ze met de honing
en 1 ei.
2 Rol het deeg uit, maak de driehoeken
los, besmeer ze met de notencrème en
rol ze tot croissants. Bedek de ovenplaat
met bakpapier en verdeel er de croissants
over (op voldoende afstand van elkaar om
problemen te vermijden). Smeer ze in met
het losgeklopte ei en bestrooi ze met de
grofgehakte resterende noten.
3 Bak 25 min in de oven goudbruin (houd
naar goede gewoonte in het oog). Pas op:
warm, héél warm!
Pistachenoten, hazelnoten, pijnboompitten ...
wat je ook bij de hand hebt, dit recept is
altijd overhééérlijk!
•
•
•
•
2 appelen
150 g gedroogde vijgen
4 sneetjes volkorenbrood
250 g crottin van
natuurgeitenkaas
• 2 el vloeibare honing
• 15 g boter
1 Schil de appelen en snijd ze in 8. Snijd
de vijgen in 2. Fruit alles in een braadpan,
met de boter en de honing. Giet er 4 el
water bij en fruit tot de appelen zacht zijn,
maar vermijd dat ze tot moes koken.
2 Verwarm de oven voor op grilstand.
Besmeer de broodsneetjes met een dikke
laag geitenkaas en bak ze enkele minuten
onder de gril goudbruin (houd ze nauw in
het oog, het gaat snel!).
3 Werk de boterhammen af met de
appel-vijgenmix en ziezo, klaar!
Heb je een beetje bieslook of peterselie in huis?
Hak ze en bestrooi er de boterhammen mee
voor een onweerstaanbaar smakelijke look.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 863 KJ / 206 KCAL | VETTEN 6,8 G | VERZADIGDE
VETZUREN 4 G | KOOLHYDRATEN 28,4 G | SUIKERS 16,7 G
VEZELS 4,2 G | EIWITTEN 5,9 G | ZOUT 0,5 G
VOEDINGSWAARDEN PER 100 G
ENERGIE 1.708 KJ / 411 KCAL | VETTEN 28,8 G | VERZADIGDE
VETZUREN 7,4 G | KOOLHYDRATEN 27,5 G | SUIKERS 11 G
VEZELS 2,7 G | EIWITTEN 7,8 G | ZOUT 1,2 G
5 WEETJES OVER BIJEN
APIS
MELLIFERA
Dit is de meest
voorkomende
honingbij in Europa.
Ze heeft gele en
bruine strepen op
haar behaarde buik.
Twee van haar vijf
ogen hebben facetten
en de vier vleugels
zijn per twee met
elkaar verbonden. De
bij heeft zes harige
poten waarmee ze
stuifmeel verzamelt
en een lange tong om
nectar op te zuigen.
1/3 VAN DE GEWASSEN
die op ons bord belanden (zoals groenten en fruit)
kunnen enkel groeien dankzij de bestuiving door
insecten. Maar bijen bestuiven ook bomen die ons
van zuurstof voorzien en planten die insecten,
vogels en zoogdieren voeden ...
Kortom, ze zijn onmisbaar voor het voortbestaan
van de biodiversiteit, en van ons!
2.000
Dat is het aantal eitjes dat
de koningin per dag legt.
70 à
80.000
Dit is het aantal
bijen per kast:
voornamelijk
werksters, slechts
een paar honderd
mannetjesbijen
(darren) en één
koningin. Het
bijenvolkje gonst
van de bedrijvigheid!
Wist je dat een
bijenkorf 18 tot 20 kg
honing per jaar kan
voortbrengen?
45 DAGEN
Het leven van een
bij ‒ geboren in de
zomer ‒ is kort (en
goed gevuld!) De
bijen die in de herfst
worden geboren,
hebben iets meer tijd,
omdat ze 6 maanden
oud worden. De
mannetjesbijen
daarentegen hebben
slechts 2 maanden
om van het leven te
genieten. De koningin
heeft het meeste geluk:
ze kan tussen de 3 en 4
jaar oud worden.
77