FAMILIERECEPTEN
“Mijn oma was een
echte lekkerbek”
“A
ls er geen zelfgemaakte taart op
tafel staat bij verjaardagen, valt dat
op bij ons thuis. Je geeft aandacht
door zelf iets te maken, vind ik.
Deze appeltaart van oma Iet, de moeder van
mijn vader, maak ik altijd naast de kleurrijke
themataarten voor onze kinderen. Ze zijn vijf,
zeven en tien, dus het glazuurgehalte is vaak
hoog. Een verse appeltaart is dan een mooie
tegenhanger. ”
Altijd Lage Prijs producten Deze producten zijn van hoge kwaliteit en altijd laag geprijsd.
Deeghaken aflikken
“Bij mijn ouders thuis maakte mijn moeder
deze taart meestal. Dan kwam het smoezelige
A5-klappertje met familierecepten uit de kast
en werden de ingrediënten minutieus
afgewogen, ook al had ze de taart al tig keer
gemaakt. Voor mijn zus en ik was het leukste
gedeelte het aflikken van de deeghaken van
de mixer. Maar eerlijk is eerlijk: het lekkerste
deel van de taart is en blijft voor mij het kontje.
Dat at ik vroeger altijd als eerste op en mijn zus
bewaarde dat - braaf - tot het laatst. Je begrijpt
dat ik ‘m nog wel eens van haar bordje prikte
als ze even wegkeek.”
Niet zuinig
“Inmiddels maak ik deze taart ook
vaak als plaattaartvariant voor mijn
mountainbikevrienden. Hij is
makkelijk voor te bereiden en
met vijftig kilometer in de
benen fijne energie. Vaak
neem ik een tweede stuk. Iets
wat mijn oma zeer zou kunnen
Scan de
waarderen. Ze was een echte
QR-code voor dit
lekkerbek. Haar motto: ‘Als je
recept en andere
het proeft, moet je het goed
familierecepten.
proeven!’.”
Appeltaart van oma Iet
gebak • 20 min. (+ 40 min. oventijd + 2 uur afkoelen) • 12 pers.
1 citroen
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g roomboter
100 g witte basterdsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker (8 g)
600 g elstar appels
1 tl kaneel
50 g krenten of rozijnen
1 el kristalsuiker
2 el paneermeel
100 g abrikozenjam
& springvorm (ø 22 cm)
deegroller
bakkwastje
1 Verwarm de oven voor tot
180 ˚C. Vet de springvorm in.
2 Boen de citroen schoon,
rasp de gele schil en pers
de vrucht uit. 3 Doe de
citroenrasp, het bakmeel,
de boter, basterdsuiker,
het ei en de vanillesuiker in
een grote kom. Verkruimel
met je vingers eerst tot een
kruimelig en vervolgens tot
een samenhangend deeg.
4 Rol op een met bloem
bestoven werkblad met de
deegroller uit tot een grote
ronde lap van ca. een ½ cm
dik. Bekleed er de vorm
mee en snijd de opstaande
rand ca. 2 cm onder de rand
van de vorm af. Bewaar de
afsnijdsels. 5 Schil de appels,
verwijder het klokhuis en
snijd in dunne schijfjes. Meng
met de kaneel, krenten,
suiker en het citroensap.
6 Bestrooi de bodem van de
vorm met het paneermeel
en verdeel er de vulling over.
Maak rolletjes van de restjes
deeg, druk ze een beetje plat
en leg in een ruitpatroon op
de vulling. 7 Bak in 40 min.
gaar in de oven. Verwarm
de jam met 2 el water in een
steelpannetje en verdeel met
het bakkwastje over de taart.
Laat in 2 uur afkoelen.
voedingswaarde p.p.
280 kcal, vet 12 g, waarvan
verzadigd 8 g, koolhydraten
39 g, waarvan suikers 23 g,
vezels 2 g, eiwit 3 g, zout 0,3 g
Tip: je kunt deze taart ook
prima maken als plaattaart op
de bakplaat. Maak dan in stap 4
een rechthoekige lap van ca. een
½ cm dik en snijd de appels in
blokjes i.p.v. in schijfjes.
47