Kersttraditie
PULLED TURKEY-TAARTJES MET VEENBESSENSAUS
4 pers. • 25 min. + 1 uur oventijd
DIT HEB JE NODIG
800 g kalkoendijbillen • 1 rode ui, in halve
ringen • 2 teentjes look • 2,5 el bruine
suiker • 75 ml azijn • 200 ml ketchup
• 100 ml water • 2 tl gedroogde tijm
• 2 rollen kruimeldeeg • 250 g
cranberrysaus • 1 ei, losgeklopt
• 2 tl paprikapoeder • boter • peper en
zout • taartvormpjes / sterren
ZO MAAK JE HET KLAAR
1 Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng de kalkoendijen op smaak met het
paprikapoeder, peper en zout, en bak ze
rondom bruin in boter. Haal ze uit de pan
en leg ze in een braadslede.
2 Bak de ui met de geperste look in
dezelfde pan glazig. Voeg ketchup, azijn,
water en bruine suiker toe. Meng alles
door elkaar en breng tegen het kookpunt
aan. Roer tot de suiker is opgelost. Giet
de saus over de kippendijen en dek af met
aluminiumfolie. Zet 1 uur in de oven.
3 Bekleed ondertussen 4 taartvormpjes
van 15 cm doorsnede met het
kruimeldeeg. Leg in ieder vormpje een
stukje bakpapier en vul met bonen of rijst.
Bak de taartjes 15 minuten blind in de
oven. Haal er vervolgens de vulling uit en
bak ze in 10 minuten knapperig. Haal met
een vormpje sterretjes uit het resterende
deeg. Bestrijk ze met het losgeklopte ei
en zet 10 minuten mee in de oven.
4 Verwarm de cranberrysaus. Haal de
kippendijen uit de oven en trek het vlees
met twee vorken uit elkaar. Meng goed
onder het braadvocht.
5 Schep een bodempje veenbessensaus
in elk taartvormpje. Vul verder aan met de
pulled turkey en werk af met de sterren.
Heerlijk
hartig
PER PERSOON
2
21
SAPPIGE
KALKOENTIPS
Droge kalkoen, daar passen we
natuurlijk voor. Zo hou je het vlees
sappig en zacht:
• Wrijf een mengsel van zachte boter
en droge kruiden (kippenkruiden,
paprikapoeder en currypoeder) onder de
borsthuid (doe dit eventueel al de dag
voordien) voordat je het geheel in de
oven schuift.
• Plaats een smaakvolle bouillon op de
bodem van de braadpan.
• Rooster de kalkoen op het middelste
ovenrooster eerst op 220°C voor
30 minuten. Pas vervolgens de oventemperatuur aan tot 180°C. De bereidingstijd hangt af van de grootte van je
kalkoen. Reken voor een kalkoen van
minder dan 4 kg 20 minuten per kilo en
een extra
70 minuten. Voor een kalkoen van 4 kg
of meer 20 minuten per kilo en een extra
van 90 minuten.
36